Поново лажне вести о води у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: У понедељак се путем СМС порука и друштвених мрежа поново ширила лажна вест да је вода из градског водовода у Зрењанину пуна канцерогених честица.
zrenjanin bakic
Фото: Дневник/Филип Бакић/Град Зрењанин

У тој поруци, која има за циљ да узнемири јавност, дословно пише: „Немојте пити воду са чесме наредна два дана. Просуо се метан грешком, пун канцерогених честица. Сад ми је јављено са више страна, водовод и начелник полиције… Као до среде. Прослеђуј даље да се што више људи информише“.

Овакве лажне поруке појављивале су се и раније, не само у Зрењанину, него и у другим градовима. Тако је 2018. године скоро идентична порука кружила међу Београђанима, с тим да се тада као извор који је открио ову „сензационалну“ вест појављује „друг“, а њему „неко ради у Водоводу“. Почетком 2019. године слична порука појавила се и у Зрењанину.

ЈКП „Водовод и канализација“ из Зрењанина је саопштило да је обавештено од стране корисника да се путем СМС порука и друштвених мрежа шири дезинформација о квалитету воде у градском водоводу. Ово предузеће је истакло да су наводи из поруке апсолутно неистинити.

„Пошто је у питању најгрубље узнемиравање јавности и ширење панике пласирањем лажних и нетачних информација, што спада у кривично дело изазивање панике и нереда (чл. 343 кривичног законика), случај је пријављен Полицијској управи Зрењанин“, наводи се у саопштењу „Водовода“.

Основни јавни тужилац у Зрењанину Младен Вујин је саопштио  да је формирао кривични предмет због сумње да су у радњама, за сада непознатих особа, остварени сви битни елементи кривичног дела изазивање панике и нереда.

Од понедељка од 17 часова, целокупно водоснабдевање града обавља се из постројења за пречишћавање питке воде, али је забрана коришћења за пиће још на снази

- По налогу Основног јавног тужилаштва, припадници Подручне полицијске управе у Зрењанину предузеће све нео­пходне радње у циљу утврђивања идентитета учиниоца наведеног кривичног дела и његовог процесуирања истог, а све у вези са изношењем дезинформација о квалитету воде у градском водоводу, односно њеног загађења метаном – навео је Вујин.

Иначе, ЈКП „Водовод и канализација“ је објавило да се од понедељка, од 17 часова, целокупно водоснабдевање града обавља водом са постројења за пречишћавање питке воде.

„Обавештавамо јавност да нам је путем мејла стигла регистрациона пријава о промени у АПР-у овлашћеног лица за заступање привредног друштва „Группо Зиллио“ доо Београд. На функцију директора, уместо разрешеног Ненада Обрадовића, именован је Бојан Димкић“, стоји у саопштењу „Водовода“.

Директор Димкић обавестио је ЈКП „Водовод и канализација“ да је постројење спремно за третман воде у пуном капацитету и да ће се у наредном периоду обављати неопходне радње ка постизању квалитета воде у складу са правилником о хигијенској исправности воде за пиће.

„Водовод ће редовно објављивати анализе воде. Наглашавамо да је забрана воде за пиће из градске водоводне мреже, због повећане концентрације арсена, и даље на снази“, додаје се у саопштењу.

Ж. Балабан

 

paja
27.02.2020 • 15:46
pa covek je u pravu
EUR/RSD 117.1990
Најновије вести