Поскупљење грејања у Зрењанину неминовно

ЗРЕЊАНИН: Завршавајући реконструкцију мреже у насељу Ружа Шулман зрењанинско ЈКП „Градска топлана“ саопштило је да спремно дочекује грејну сезону.
radijator pixabay
Фото: pixabay.com

После ове реконструкције, 70 одсто градске вреловодне мреже биће сачињено од предизолованих цеви, које ће систем даљинског грејања учинити стабилним и сигурним.

- Инвестирање у вреловодну мрежу показало се као значајан корак у уштедама и смањењу губитака, што целокупан систем чини ефикаснијим и стабилнијим. То ће посебно бити важно у предстојећој грејној сезони, у којој целокупно друштво очекују штедња и рационалније коришћење енергије - кажу у ЈКП „Градска топлана“.

Овогодишње инвестиције, које се тичу радова на вреловоду, износе више од 22 милиона динара и долазе искључиво из сопствених средстава предузећа. Уштеде и укидање свих непотребних трошкова, као и смањење броја запослених у односу на претходне године, резултирало је обезбеђивањем инвестиционих средстава.

„Сигурност у обављању комуналне делатности обезбедиће и повећање цена, које су усвојене 14. септембра на Градском већу. Након осам година, као и снижења цена у два наврата (2015. фиксни део је смањен за шест одсто, а варијабилни за 12 одсто, док је 2020. варијабилни део снижен за пет одсто), Топлана ће коначно моћи да, уз домаћинско и савесно пословање, адекватно одговори захтевима тржишта, као и на своје обавезе према јавним предузећима ЕПС и „Србијагас“. Ценама које смо имали до сада била је угрожена сама комунална услуга, која је од виталног значаја за 8000 домаћинстава”, наводи се у саопштењу.


Попуст и одлагање плаћања

„Градска топлана“ је одлучила да изађе у сусрет својим купцима. У грејној сезони која је пред нама редовним платишама ће се омогућити попуст на варијабилни део рачуна. Корисници који у датуму валуте исплате целокупни дуг према Топлани, имаће три одсто попуста на варијабилни део трошка за наредни месец.

Такође, за оне суграђане који не буду могли да својим буyетима одговоре на ову стимулацију, постојаће могућност да децембарски, јануарски и фебруарски варијабилни део рачуна буду подељени на пола, што значи да ће се 50 одсто варијабилног трошка за наведене месеце плаћати у датуму доспећа, а друга половина у летњем периоду.


Нови износ варијабилног дела је 6,85 динара по киловат-сату (стара цена 5,16). Нови износ фиксног дела је 38,60 динара по квадрату месечно (стара цена 29,76). За киловат инсталисане снаге фиксни део месечно износи 275,70 динара (стара цена износила је 212,57). „Мора се напоменути да и са овим повећањем цене зрењанинског грејања не могу парирати тренутним ценама грејања по другим градовима Србије. Повећања цена су најављена и очекују се и у другим градовима, што је у великој мери изазвано скоком цена енергената на тржишту. Од 2018. године цена струје је скочила за 115 одсто, док је од јануара 2021. године цена природног гаса отишла 75 одсто“, наводе у „Градској топлани“.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.3176
Најновије вести