Поводом различитих информација о зрењанинском постројењу: Пробни рад још тече, а и вода ће ускоро

ЗРЕЊАНИН: Поводом различитих информација о раду постројења за прераду воде у Зрењанину, јавности се обратио градоначелник Чедомир Јањић.
Postrojenje za preradu vode ponovo će se testirati Foto: VIK Zrenjanin
Фото: Постројење за прераду воде поново ће се тестирати Фото: ВИК Зрењанин

Он је подсетио да је пре око четири месеца постројење пуштено у пробни рад, а као што је обећано, вишедеценијски проблем Зрењанинаца, који се решава од 1975. године, биће решен.

„Тада смо рекли да ће постројење бити пуштено у пробни рад, да је добијена дозвола за пробни рад у трајању од шест месеци и тај термин није прошао. Рекли смо и тада да ће квалитет воде бити различит, из дана у дан. Мере се параметри, усаглашава се и рад постројења и систем нашег водовода, а као што се зна, наши су бунари, ми снабдевамо постројење за пречишћавање воде, а после ми преузимамо ту воду и цевоводом који је власништво града, односно ЈКП „Водовод и канализација” снабдевамо суграђане“, навео је Јањић.

За неке од информација које се провлаче у јавности Јањић је рекао да нису добронамерне.

Фото: Čedomir Janjić, foto: Grad Zrenjanin

„Очекујем да ће све бити у реду до истека дозволе за пробни рад, а то је средина јуна. Прва мерења и мерења параметара воде у самом постројењу су оптимистична, видимо да постројење може да ради, тако да очекујем још мало стрпљења од свих и извињавам се свим Зрењанинцима што проблем до сада није решен, али, знате и сами који су то све разлози били. Врло брзо ћемо завршити овај посао, имамо подршку Владе Србије и као што сам рекао, средином јуна истиче та дозвола и не верујем да ће бити продужења рока за пробни рад. Верујем и да ће у том року све бити решено. Знамо да је пречистач на ремонту, да се раде анализе мембрана и реверзне осмозе, а лично сам инсистирао од људи из „Синертека” да на свакој позицији која се мења имамо и резервни део, јер, када прогласимо воду здравом за пиће, не желим да се деси да настане проблем и да Зрењанинци због тога немају пијаћу воду. Дакле, још само мало стрпљења, јун није далеко“, казао је градоначелник Јањић.

Одговарајући на питања новинара, Јањић је казао и да је уговор за услугу пречишћавања воде потписало предузеће ЈКП „Водовод и канализација”, али да он, као први човек града, осећа одговорност да изађе пред суграђане и објасни шта се дешава.

„Много добрих ствари ради се у граду, а најбоља јесте решавање незапослености, радимо и велике инфраструктурне пројекте и очекујем, поред кинеских компанија, још неколико иностраних компанија да улажу у Зрењанин, али, решавамо и овај вишедеценисјки проблем у граду. Очекујем да овог лета Зрењанинци имају здраву пијаћу воду“, поновио је градоначелник Јањић.     

В. Х. 

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести