Зрењанинци обишли дуго чекано постројење за прераду воде

ЗРЕЊАНИН: Многи грађани данас су искористили прилику да се у оквиру „Отворених врата” на лицу места упознају са радом зрењанинског постројења за прераду воде из градског водовода, али и да поставе низ питања.
Zrenjaninski vodovod
Фото: Процес је аутоматизован, па у постројењу ради само девет стално запослених/Ж. Балабан

Најважније од свих било је питање - када ће коначно у цевима зрењанинског водовода бити вода која је дозвољена за пиће и припрему хране. На њега су одговарали Ненад Обрадовић, директор компаније „Сyнертећ“, која је изградила постројење и управља њиме, као и директор ЈКП „Водовод и канализација“ Иван Девић.

- Ми смо завршили комплетну техничку контролу постројења и доказали параметре у акредитованим лабораторијама. Испунили смо све техничке услове за пуштање воде у систем, а све то прати и обимна документација и атести за опрему. Све је то пре месец дана предато и очекујемо за пар дана употребну дозволу. Међутим, санитарна инспекција из Покрајине, са образложењем да не можемо да се бавимо комуналном делатношћу, забранила нам је рад. Они су то учинили задирући у надлежност Министарства грађевине, које има тумачење да ми можемо да се бавимо услужном делатношћу прераде воде, за ЈКП „Водовод и канализација“, и да оно што радимо није

комунална делатност већ услуга – објаснио је Обрадовић, наглашавајући да је пре десетак дана

било најава да је проблем превазиђен и да ће све бити решено за 48 сати.

Ипак, решења још нема, а на питање шта ће чинити ако буде морао да обустави прераду воде кратко је саопштио.

- Следи фактура коју ћу да проследим Покрајинском секретаријату, јер постројење мора да ради. Нас сваки дан застоја кошта преко четири хиљде евра - нагласио је Обрадовић.

Фото: Грађани добили одговоре на низ питања

Он је подсетио да је комплетан тендерски процес прочешљан вишеструко, од најнижег до највишег нивоа, и да нигде није „запело“, чак ниједне примедбе није било.

- Ни Влада Србије, ни надлежна министарства нису имали примедби, а Покрајински секретаријат за здравство нас сада кочи. Мора да се види о чему се ту ради – истакао је Обрадовић.


Цена не може остати иста

После много година Зрењанин нема проблем исправности воде, већ се сад наметнуло питање надлежности, али се очекује да све препреке буду превазиђене у наредним данима

Он је на питање о потенцијалној цени воде када буде поново исправна, одговорио да о томе одлучују Градско веће и Скупштина, али и да је нереално очекивати да она остане иста.

- Ми смо само предложили три варијанте, први сегмент је да се постојећим трошковима које има „Водовод” придода цена прераде воде од 28 евро центи. Друга варијанта је тарифни систем и да до пет кубика цена остане иста, а да се коригује цена преко те потрошње. Трећи модел је да се и једном делу насеља око града повиси цена за воду и да се она упросечи – истакао је Девић.


Он је нагласио и да постројење кошта четири пута јефтиније него што је то било предвиђено раскинутим уговором са немачком компанијом „Васертехник“.

И Иван Девић је нагласио да сада причу о здравој пијаћој води кочи сукоб надлежности, а не проблем исправности прерађене воде, и изразио је очекивања да ће све бити превазиђено у наредним данима.

- За нас је битно да сте се уверили да постројење ради, да прерађује воду и да све анализе показују да су резултати изванредни. Мирно чекамо тренутак када ће забрана употребе воде за пиће бити скинута – нагласио је Девић.

Међу присутним грађанима били су и одборници Лиге социјалдемократа Војводине, као и Демократске странке, који су имали велики број питања и о техничким детаљима и о разлозима за кашњење у односу на уговорене рокове. Биле су ту и две студенткиње које су на ЕТФ у Новом Саду завршиле смер за заштиту вода, и које су дошле да се распитају о могућностима за запослење. И за њих је била изненађујућа вест да у целом постројењу ради само девет стално запослених, јер је цео процес аутоматизован.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести