ПОЗНАТ ПРОГРАМ ПРОСЛАВЕ ДАНА СОМБОРА Прича о граду који траје

СОМБОР: Како је већ годинама устаљено у Сомбору се припрема обиман слављенички програм за 17. фебруар, Дан града. Варошки празник подсећа на далеку 1749. годину када је указом царице Марије Терезије Сомбор проглашен за слободни краљевски град, а ту привилегију Сомборци су платили 150.000 златних форинти. 
1
Фото: Архива Дневника

Прослава ће трајати четири дана, од 16. до 19. фебруара, а одвијаће се кроз бројне спортске и културно-уметничке манифестације. Тако ће први дан бити резервисан за спорстке сусрете свих селекција два фудбалска стогодишњака, градског ФК „ЖАК“ и ФК „Слога“ из оближње  Чонопље. У поподневним сатима у Културном центру „Лаза Костић“ биће одржана трибина „Од праокеана до  равнице“ након које ће уследити и промоција књиге „Визија слободе“ варошког хроничара Милана Степановића. 

Програм првог дана завршава у КЦ „Лаза Костић“ представом „Чорба од канаринаца“ у којој играју Мина Лазаревић и Љубомир Бандовић. 


Концерт на тргу

Празнично вече, 17. фебруара биће обележено бесплатним концертом на Тргу Светог Тројства. Наступају „ ОК Бенд”, а затим и трубачка легенда Дејан Петровић са својим „Биг Бендом“.


Другог дана, 17. фебруара од 10 сати на програму у КЦ је дечија представа „У свету бајки“, да би након изложбе „Шетња главним сокаком“ у Музеју подунавских Шваба, од 12 сати у Народном позоришту била одржана централна свечана академија „Сомбор- прича о граду који траје 1749-2024“, на којој ће бити уручене и Повеља града Сомбора, као и додатна признања појединцима и колективима. Наредна два дана, недељу и понедељак, обележиће низ спортских, културних, научних и догађаја туристичко-промотивне природе, који ће у понедељак од 20 сати бити окруњени „Ћелавом певачицом“ Ежена Јонеска, за грађанство бесплатном, хит-представом ансамбла овдашњег Народног позоришта.

М. Мћ
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести