Представљено истраживање о миграцији становништва у Градској кући у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Резултати истраживања о намерама становништва за исељење из четири локалне самоуправе у Србији представљени су јуче у Градској кући у Зрењанину.
zr istr mig
Фото: Град Зрењанин

Пројекат, чији је пун назив „Истраживање ставова и намера становништва о пресељавању и утврђивање утицаја миграција на демографско старење у четири јединице локалне самоуправе, у циљу формулисања препорука за креирање мера популационе политике“,  наручио је кабинет Министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику. Истраживање је реализовао Универзитет у Београду, односно Географски факултет.

О резултатима истраживања говорили су руководилац пројекта Даница Шантић, као и Александар Кнежевић и Даница Ђуркин.

- Испитивали смо ставове и намере становништва за пресељење, као и утицај миграција на демографско старење у Србији. Сврха овог пројекта је креирање мера за популациону политику у будућности, с циљем да се смање миграциони токови, односно исељавање – каже ванредни професор Географског факултета у Београду Даница Шантић, уз напомену да је истраживање рађено у Зрењанину, Лесковцу, Ужицу и Зајечару, од 18. марта до 15. јуна.

Међу анкетиранима било је 71 одсто градског становништва, а женске популације је било 57 одсто. Међу  испитаницима је било 42 одсто средњошколаца и 40 одсто оних са факултетским дипломама.

- Што се тиче резултата у Зрењанину, испитано је неколико стотина житеља, а људи, као и у другим локалним самоуправама, подржавају миграције, али их виде као претњу развоју. Зрењанин је специфичан и по томе што би се највише младих, у узрасту од 20 до 24 године, иселило у иностранство, док томе, на пример у Зајечару, највише теже грађани у доби од 40 до 44 године – наглашава Даница Шантић.

Разлози због којих многи нису остварили своју намеру за исељење најчешће су породични, код испитаника у свим локалним самоуправама. Међу разлозима за исељење као кључни наводе се они економске природе.

- У Зрењанину су навођени као разлози и квалитет живота, као и чиста животна средина, проблем воде, ефикасност рада локалне самоуправе. Код избора места пресељења ситуација је иста код свих средина. Преко 50 одсто бира иностранство, само десет одсто жели у Београд, отприлике толико у регионални центар – напомиње Шантић.

Координатор теренских истраживања у Зрењанину била је Даница Ђуркин, а спровели су га студенти Војислав Деђански, Никола Хаyић, Александра Ранковић и Јелена Ђурић.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести