Предстоји истраживање о исељавању становништва

ЗРЕЊАНИН: Кабинет министра без портфеља за демографску и популациону политику и Географски факултет Универзитета у Београду у четири града у Србији реализују пројекат „Испитивање ставова и намера становништва о пресељењу и утврђивање утицаја миграција на демографско старење, у циљу формулисања препорука за креирање мера популационе политике”.
Tuzilastvo u Zrenjaninu/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Истраживање ће се спровести у Зрењанину, Лесковцу, Зајечару и Ужицу, с намером да се боље разумеју потребе становника у локалним заједницама у циљу ублажавања, односно спречавања исељавања.

Пројекат и његове предвиђене активности су у Зрењанину представили стручњаци Географског факултета који су навели да је овај банатски град изабран као средина од значаја за демографски, економски, социјални, културно-цивилизацијски и свеобухватни регионални развој Србије. Они су овом приликом саопштили да ће, након истраживања и реализације активности, израдити финалну студију која ће, као резултат, дати препоруке и мере популационе политике за ублажавање исељавања становништва, а на основу утврђених фактора макропросторних импликација, структурних промена у миграционом понашању, узроцима и последицама донетих одлука о реализованом и потенцијалном исељавању.

Руководилац истраживања у пројекту, ванредна професорка на Географском факултету у Београду Даница Шантић, изјавила је да Србију годишње напусти између 15.000 и 40.000 становника и да је миграцију тешко пратити. У том смислу, навела је, потребно је унапредити миграциону статистику и регистре становништва.

„Четири града која су у уврштена у овај пројекат одабрана су као регионални центри у којима постоји младо становништво које се није иселило. Нису разлози за исељење само економске природе, на које се највише позивамо, већ мислимо да је све више узрок тој појави недостатак одговарајуће перспективе. Анкетирање које ће на терену спровести наши студенти имаће за циљ да се сазна зашто грађани размишљају о исељавању, као и да се утврди на који начин држава и локалне самоуправе могу да помогну становницима како би се смањиле њихове намере о селидби из земље или локалне заједнице“, рекла је Шантић, уз констатацију да су миграције једно од горућих питања савременог живота у Србији и да је веома мали број локалних средина у Србији које бележе позитиван миграциони биланс.

Анкетирања ће се састојати из четири сегмента: квалитет живота, ставови миграција, намере у перспективи и улога локалне самоуправе у управљању миграцијама, а истраживање ће трајати до 15. јуна. Након истраживања у Зрењанину, Лесковцу, Зајечару и Ужицу и израде одговарајуће студије, закључке ће Кабинет министра без портфеља за демографску и популациону политику предочити Влади Србије.   

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5990
Најновије вести