Прикупљено близу 10.000 кубика отпада у Сомбору

Овог пролећа, услед пандемије коронавируса, почетак акције је био померен на прву половину маја, па је и чишћење градских улица, али и приградских насеља потрајало до у вреле летње дане.
V.d.direktora JKP „Čistoća“ Sombor  Dragan Radojčić Foto: privatna arhiva
Фото: В.д.директора ЈКП „Чистоћа“ Сомбор  Драган Радојчић Фото: приватна архива

СОМБОР: Годинама, деценијама чак, уназад Сомборци, који инсистирају на чистоћи свог града, више него приљежно се одазивају на акцију овдашњег Јавног комуналног предузећа „Чистоћа“ под називом „Месец чистоће“, када имају прилику да се на цивилизован начин отарасе кућног отпада, који иначе не може пронаћи своје место у стандардизованим кантама за смеће. Уз све тешкоће које оваква, увелико традиционална акција носи са собом, попут оних да је несавесни доживљавају као прилику да се бесплатно отарасе обилног грађевинског отпада створеног приликом адаптације или изградње стамбених и пословних објеката или изношења гомиле отпада недељама пре уредно најављеног чишћења отпада испред њихових кућа што је ружило изглед вароши, свако пролеће је представљало својеврсни пероид прочишћења града познатог по комуналном реду и бујном зеленилу.

Овог пролећа, услед пандемије коронавируса, почетак акције је био померен на прву половину маја, па је и чишћење градских улица, али и приградских насеља потрајало до у вреле летње дане. Према речима в.д.директора ЈКП „Чистоћа“  Драгана Радојчића, за време трајања акције прикупљено је и депоновано 9.653 кубика кабастог, грађевинског, баштенског и осталог отпада, што је у односу на прошлогодишњу акцију око 500 кубика отпада више. Како актуелни први човек овдашњег комуналног предузећа које се брине о чистоћи града и његове околине каже комуналци су у више наврата  и мимо акције уклањали дивље депоније у Сомбору и селима.

Фото: Завршена традиционална акција „Mесец чистоће“ у Сомбору Фото: приватна архива

Овогодишњом акцијом су биле обухваћене све улице у граду, њих 310 , а како кажу о овом комуналном предузећу када се говори о количинама прикупљеног отпада , у поређењу са прошлогодишњим количинама отпада одложеног од стране грађана,градска МЗ Нова Селенча имала је веће количине генерисаног отпада.

У односу на прошлу годину у 15 насеља сомборског градског подручја „ Месец чистоће“ се реализовао на другачији начин.

- Свака сеоска месна заједница добила,у зависности од броја становника, одређени број контејнера запремине од пет кубних метара који се постављају  на одређене локације, одакле се прикупљени отпад одвози на градску депонију у Ранчеву. Овај модел је пружио одличне резултате и временом ће сигурно довести до крајњег циља, а то је потпуно елиминисање настанка дивљих депонија на територији града Сомбора и у његовој околини – очекује Радојчић, опомињући да се радници предузећа којем је на челу приликом обављања послова прикупљања комуналног отпада сусрећу са сутуацијом да грађани износе отпад који не спада у кућни отпад и одлажу га у неадекватне посуде, што комуналцима ствара додатне проблеме.

Свесни су овдашњи комуналци да потреба житеља Сомбора и околине за уклањањем кабастог отпада не престаје након хвале вредне акције „Месеца чистоће“, нити је сваки отпад генерисан у домаћинствима погодан за уклањање класичним и радом комуналаца током ове акције.  Управо зато из ЈКП „Чистоћа“ поручују својим суграђанима да уколико постоји потреба  за одлагањем отпада који не спада у категорију комуналног- кућног отпада, при чему грађани нису у могућности да такав отпад самостално транспортују до градске депоније на Ранчеву, преостаје могућност да позову благајну ЈКП „Чистоћа“ ради изнајмљивања већих контејнера.

М.Миљеновић

 

 

 

 

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести