ПРИЗНАЊЕ ЗРЕЊАНИНСКОМ ТРЕНЕРУ ДАВОРУ ЖИГИЋУ - У ДУБАИЈУ Понос, поштовање, изврсност...

Некадашњи пливач Пролетера и бивши тренер Пливачког клуба Викторија 1906 из Зрењанина Давор Жигић недавно је од компаније из Дубаија, у којој ради, добио награду „Hamiltonian of the Year“.
с
Фото: Ж. Балабан

Ова награда се додељује на основу гласова запослених онима који су оличење вредности којих се компанија придржава, као што су понос, позитивност, поштовање, изврсност и јединство.

– С обзиром на то да компанија броји око 200 запослених и 6.000 пливача, ово је лепо признање. Уједно је даља мотивација за некога ко је у другој држави морао да крене од почетка – каже нам Давор Жигић.

Давор је рођен 1988. године у Зрењанину, у граду у којем је и почео своју пливачку каријеру. Прве „завеслаје“ рукама направио је у Пролетеру већ са пет година. Тамо се активно бавио пливањем до кадетског нивоа. Касније ће се испоставити да му је ово искуство умногоме помогло да данас разуме муке са којима се пливачи сусрећу као и да боље планира тренинге.

– Каријеру пливачког тренера почео сам у клубу Викторија 1906 из Зрењанина у марту 2013. године, под вођством Бранислава Ивковића. Првобитно сам радио у школи пливања, како у малом тако и у великом базену. Пошто је клуб растао, правио сам наредне кораке ка такмичарском пливању. С тим групама сам и радио све до мог одласка у Hamilton Aquatics у Дубаију, у јануару 2019. године – присећа се наш саговорник.

Фото: Ж. Балабан

У Уједињене Арапске Емирате је отишао на препоруку чувеног зрењанинског пливача Ивана Ленђера, који је већ радио у тамошњем клубу. Пошто у том тренутку није била отворена позиција тренера такмичарског пливања, Давор је почео да води један од базена у којима се тренира, а компанија их има око 30. Преузео је и улогу тренера у школи пливања.

– Већ после шест месеци, захваљујући мојим манаџерима Лаури и Росу, вратио сам се такмичарском пливању. Осим пливачким делом, бавим се и администрацијом у вези са такмичарима, којих је око 1.000 ове сезоне – објашњава Жигић.

Тренутно води две такмичарске групе. Млађу чине пливачи рођени 2012. и 2011, а старију они рођени од 2009. до 2006. године. Пливачи долазе са разних страна света, па у тим групама плива двадесетак различитих нација.

Фото: Ж. Балабан

– Током недеље пливамо у четири различита базена. Једном недељно имамо и рани јутарњи тренинг, пре школе, који почиње у 5 сати ујутру. Живот у Дубаију је специфичан јер се доста ради а клима није за свакога. Најлепши период је од новембра до априла када је уједно и туристичка сезона, док је од маја до октобра изузетно топло. Посао тренера захтева шест радних дана, од понедељка до суботе ујутро, тако да нам дан и по остаје за одмор, дружење... Наравно, будући да су такмичења део нашег посла, дешава се и да су и цела субота и недеља посвећени томе – истиче Давор.

Од резултата које је остварио као тренер, он издваја да тренутно тренира пливачицу која је у ужем избору да представља своју земљу Узбекистан на Јуниорским азијским играма 2024. Такође, у групи има и пливачицу која је била у ужем кругу да представља Либију на јуниорским међународним такмичењима.

Фото: Ж. Балабан

Питали смо због чега су се многи зрењанински пливачи и тренери, попут њега, Ивана Ленђера и Дејана Пејиновића, као и Небојше Ђуркина, одлучили за наставак каријера баш у Дубаију.

– Дубаи пружа одличне услове како пливачима, тако и тренерима да напредујуа. Овде скоро свака школа поседује свој базен са грејачима и чилерима  – наводи Жигић.

За крај разговора, открио нам је и какви су му даљи планови.

– Фокус је на тренутним групама и пливачима, као и на сопственом даљем усавршавању. А имам и прилику да асистирам тренерима који раде са интернационалним пливачима – закључује Давор Жигић.

Жељко Балабан

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести