Први аутобус из Београда ишао на север Војводине

КАЊИЖА: Аутобус превозника „Ласта“ после укидања међумесног саобраћаја услед епидемије изазване коронавирусом, у понедељак у 5,15 сати први је кренуо са станице из Београда, на редовној линији за Кањижу. Од престонице је преко Новог Сада, Бечеја, Аде и Сенте на крајње одредиште у познато бањско место на северу Војводине стигао по реду вожње око 9.30.
р
Фото: М. Митровић

У центру Кањиже где аутобуси пристају на стајалишту, које замењује аутобуску станицу, за особље из оближњих локала долазак првог аутобуса представљао је изненађење, јер се нико није надао да ће по поновном успостављању међумесног саобраћаја превоз одмах почети да функционише до њихове варошице.

- Баш сам се изненадио да је аутобус „Ласте“ јутрос стигао у пола десет, у време када сам и навикао да га виђам да пристиже. Изашло је само двоје путника, мушкарац и жена, приметио сам да су имали маске, а нисам обраћао пажњу јесу ли имали рукавице. Добро је да је превоз кренуо. Ово је колико сам уочио једини аутобус који је данас дошао у Кањижу, али се надам да ће их већ сутра и наредних дана бити више према Сенти и Суботици - каже Ервин Данч, кога смо затекли преко пута аутобуског стајалишта испред ОКУ „Кнеса“.

Од посаде „Ластиног“ аутобуса, возача Јандрије Прша и у улози кондуктера његовог колеге Милована Пајевића, сазнајемо да је у доласку од Београда до Кањиже кроз аутобус „прошло“ укупно 10 путника!

- Још путници нису упознати да смо кренули, мало се и плаше због ове ситуације они који немају радну обавезу и дозволу за кретање, а знате и сами да пензионери старији од 65 година не могу из својих домова. Ово је за сада једини полазак из Београда за Кањижу. До четвртка саобраћаће само ова линија, али мислим да ће са укиднајем ванредног стања и полицијског часа кренути све линије. Не одлучујемо о томе ми, него руководство предузећа. Надамо се да ће се ова епидемија што пре да се сузбије, да се вратимо нормалном послу - вели Јандрија Пршо.

На поласку из Кањиже није било путника, а посада аутобуса предочава натписе на предњим вратима возила да је обавезан улазак на друга врата, као и коришћење заштитне маске и рукавица. Независно од предузимања превентивних епидемиолошких мера ради спречавање ширења инфекције опасним вирусом, возач Јандрија Пршо упитао је у чему је проблем с отварањем аутобуске станице у Кањижи, која је изграђена, а не користи се.

- Мучимо се овде у центру града и тешко окрећемо пре сваког доласка и поласка. Чуди ме да руководство општине не може да реши тај проблем. Долазим у Кањижу већ више од десет година, радовала ме је изградња аутобуске станице, јер је ово лепа варош крај Тисе и туристичко бањско место. Зашто се о томе надлежни не побрину, јер има потребе да аутобуска станица функционише и због путника и због безбедности саобраћаја - каже Пршо.

У Сенти перони отворени, станица не ради

Аутобуска станица у Сенти коју држи превозник „Севертранс Сента“ ДОО још је затворена, а нема информација када ће бити отворена и поново почети са радом. Додуше, приступ перонима је отворен па аутобуси могу несметано да улазе, искрцају и приме путнике и наставе даље. Тања Сунајко из Опште службе „Севертранс Сента“ рекла је да још није утврђено када ће станица поново прорадити, а такође и када ће кренути аутобуси овог превозника.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести