Реконструкцијом објеката у Врбасу до повећања енергетске ефикасности

ВРБАС: Министарство рударства и енергетике Републике Србије, у сарадњи са Државним секретаријатом за економске послове Швајцарске Конфедерације, објавило је позив за подношење понуда за набавку и уградњу постројења и опреме за енергетску санацију и реконструкцију шест објеката у Врбасу, те исто толико у Крушевцу и пет објеката у Ужицу.
1
Фото: Милан Глушац

Врбас је изабран јер је једна од водећих општина у Србији када је реч о енергетској ефикасности. Ова општина добила је и вредну донацију швајцарске Владе за даље унапређење енергетске ефикасности.

Некадашњи председник Привременог органа општине Врбас, а садашњи заменик председника општине Милан Глушац рекао је да је пројекат еенергетске ефикасности у овој општини започет још 2013. године, у сарадњи са Владом Србије и Владом Швајцарске.

- Тада је контактирано око 60 општина, а важно је истаћи да је општина Врбас и данас остала у том пројекту, заједно са још три општине - рекао је Глушац. - Општине ће добити укупно 1,6 милиона швајцарских франака за оптимизацију јавних објеката.

Врбас се одлучио да тај новац буде уложен у школе и предшкослске установе, истиче Глушац, те је позив упућен понуђачима који имају озбиљне понуде када је реч о санацији и реконструкцији тих објеката. Он додаје да је и пре 2013. године постојала Канцеларија за енергетику и још тада имали развијени систем катастра јавне расвете, који није имао нико у Србији.

- У сваком моменту смо знали која бандера колико троши одређено трафо поље, а у претходном периоду смо имали пуно проблема са јавном расветом, те смо ушли у јавно-приватно партнерство и тиме смо јавну расвету заменили ефикасном ЛЕД расветом уместо неефикасне живине расвете, која је била велики потрошач, те сада имамо уштеду од 85 одсто- рекао је Глушац. - Улазимо и у јавно- приватно партнертсво када је у питању сама гасификација котларница о коме брине ЈКП „Стандард”. Наша имлементација била је занимљива и општинама у региону чији представници су долазили у посете, до водовода, па до сваког сегмента живота, успели смо да направимо уштеде у енергетској ефикасности, па и на самој згради Општине.

Врбас је и свртсан у 6.200 градова Европе који користе енергетске мере и који смањују утицај ефекта стаклене баште.

- Надам се да ћемо у наредном периоду завршити са комплетном реконструкцијом школа и предшкослких установа, а важно је и да смо добили подршку од Владине канцеларије да реконструишемо и две школе у  Врбасу када је у питању енергетска ефикасност - каже Глушац.

„Надам се да ћемо у наредном периоду завршити са комплетном реконструкцијом школа и предшкослких установа, а важно је и да смо добили подршку од Владине канцеларије да реконструишемо и две школе у  Врбасу када је у питању енергетска ефикасност”, заменик председника општине Милан Глушац

До сада је у Врбасу реконструисана једна школа и две предшколске установе, које су сада енергетски ефикасне.

- Комплетна тендерска документација је доступна за преузимање на швајцарској веб страници за јавне набавке СИМАП. Рок за подношење понуда је 22. октобар 2020. године до 11 часова - наводи се у позиву министарства.

Припрема овог пројекта и тендерског правилника, те избор партнера, трајао је дуже времена, а општина Врбас је изабрана међу 60 конкурентских локалних самоуправа.

М. Стакић

Фото: архива Дневника

EUR/RSD 117.5618
Најновије вести