Рума: Више новца за вантелесну оплодњу

РУМА: Изменом Одлуке о условима и начину остваривања права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу, општина Рума проширила је обухват жена које ће имати право на вантелесну оплодњу.
Ruma-S_Nikolic09
Фото: Дневник, архива

Првобитном одлуком старосна граница за жене подигнута је на 42 године, мада је она у Србији 40, а сада се у Руми омогућава право на још један покушај вантелесне оплодње до 44 године.

На седници Општинског већа Руме  укинуто је и укупно ограничење да право на накнаду трошкова имају жене које нису рађале или су родиле једно дете, па ће сада то право сада дати и онима које желе да имају више деце, а не могу то другачије осим вантелесном оплодњом.

„Покушавамо да дамо свој допринос у борби за већи наталитет, јер је то национални, а не само локални проблем. Претходном одлуком смо финансирали само један покушај вантелесне оплодње о трошку локалне самоуправе, сада смо омогућили паровима да се у случају неуспешног третмана могу јавити и у наредним годинама и поново покушати вантелесну оплодњу о трошку општине Рума. Средства су обезбеђена у буџету за 2018. годину и за то ћемо издвојити 220.000 динара по вантелесној оплодњи2, објаснио је Слађан Манчић, председник општине Рума.     

Љ. М.

EUR/RSD 118.3363
Најновије вести