Шалтер за предузетнике - нова услуга градске администрације у Сомбору

СОМБОР: За побољшање пословног амбијента, сомборска локална самоуправа је предузела још један корак, од којег се очекује да олакша олакша администрирање овдашњим предузетницима.
1
Фото: Градоначелница Душанка Голубовић и директор смоборске РПК Зоран Булатовић

У постојећем Услужном центру Градске управе отворен је нови шалтер за предузетнике, што је резултат сарадње Града, Привредне коморе Србије и њихове Регионалне канцеларије. Шалтер су свечано отворили градоначелница Душанка Голубовић, директорка Сектора за предузетништво ПКС Бранислава Симанић и директор сомборске Регионалне привредне коморе Зоран Булатовић.

Градоначелница Голубовић је рекла да је ово, на неки начин, круна интензивне сарадње града и Привредне коморе у последње две и по године.

- Врло успешно смо и до сада реализовали бројне програме који су везани за одговоре према привреди и привредницима. Отварање шалтера за предузетнике не треба схватити као излазак у сусрет само постојећим предузетницима и власницима радњи, као вид помоћи за њих, мала и средња предузећа и све оне којима је потребна одређена информација везана за привредна кретања, подстицаје, врсте подршке, али и одређене формално-правне услове које треба да испуне, већ и као помоћ и подршку за све оне који су предузетни, дакле физичка лица која имају одређену идеју и пословни план, како могу то да реализују – рекла је Голубовић.

Ова сарадња подразумева још једну могућност да сви они који су заинтересовани за неке привредне делатности добију одговарајућу врсту подршке, како од стране Градске управе, тако и од Привредне коморе. Биће ово и прилика са се кроз питања и различите врсте обраћања на овом шалтеру сагледају могућности за даље унапређење пословног амбијента на територији града.

- Овај пројекат започела је Привредна комора Србије у циљу унапређења сарадње између Привредне коморе, локалних самоуправа и самих привредника и предузетника који обављају регистровану пословну делатност на територији одређене општине. На овим шалтерима привредници и предузетници могу добити све неопходне информације од значаја за њихово пословање. Ту су две групе информација. Прва група односи се на оне који тек желе да започну сопствени посао, а друга група односи се на оне који већ обављају регистровану пословну делатност. На тим шалтерима они могу добити информације о расположивим финансијским средствима и о услугама Привредне коморе Србије које могу добити – појаснила је Бранислава Симанић, директорка Сектора за предузетништво ПКС.  Сва питања на која предузетници не буду могли да добију одговоре тог тренутка на шалтеру, биће прослеђена стручној служби Привредне коморе Србије и у року од 48 часова ће им бити достављен одговор.

Директор Регионалне привредне коморе Сомбор Зоран Булатовић рекао је да је циљ да се олакша привредницима и предузетницима како би на једном месту могли да добију све информације потребне за њихово пословање, да им се уштеди време и олакша све оно што може да им донесе већи профит.


Дигитално и на новом шалтеру

Како се Сомбор међу српским локалним самоуправама одликује и високим степеном дигитализације, заинтересовани предузетници и сви који то желе да постану се ни на овом шалтеру не морају нужно појавити лично, већ своја питања могу да поставе електронским путем, слањем мејла на адресу предузетник­сомбор.рс или путем телефона, позивом на број 025/468-205.


- Сарадња између Коморе и локалне самоуправе је и те како важна. Доносиће резултате где ћемо практично моћи привредницима да олакшамо пословање. Ми ћемо бити врло кооперативни и оперативни да у што краћем року омогућимо брзо пружање свих потребних информација – обећао је Булатовић и додао да очекује да ће се у контакту привредника са шалтером за предузетништво добити можда и неке иницијативе око неких измена уредби како на локалном, тако и на државном нивоу у циљу олакшања пословања.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести