Сарадња Кикинде и Матице Српске: Летопис два века савремен

​​​​​​​КИКИНДА: Представници Матице српске из Новог Сада, са председником Драганом Станићем, били су гости Кикинде у оквиру сарадње коју ова институција културе остварује са градом на северу Баната.
с
Фото: Град Кикинда

Са представницима Матице српске у Градској кући, о даљој сарадњи, разговарале су заменица градоначелника Дијана Јакшић Киурски и чланица Градског већа за образовање и културу Милена Живков.

У делегацији Матице српске поред Драгана Станића били су генерални секретар др Милан Мицић, главни и одговорни уредник Летописа Матице српске Ђорђо Сладоје, као и члан редакције и управник библиотеке Селимир Радуловић.

-Наша жеља је да се приближимо људима које интересује Матица српска и наша активност. Жеља нам је да реализујемо део активности дефинисаних потписаним уговором са градом Кикинда. Сматрамо да Матица српска не треба да делује само у централи у Новом Саду, него да треба да идемо у сусрет свим срединама којима можемо да понудимо наше интелектуалне снаге - рекао је Станић.

Заменица градоначелника Кикинде Дијана Јакшић Киурски, оценила је да је значај Матице српске у очувању српске културе немерљив.

Локална самоуправа жели да буде део мисије Матице српске која већ два века чува српско духовно и културно стваралаштво

- Имали смо жељу да сарађујемо са најстаријом културном институцијом. Крајем прошле године потписан је уговор о сарадњи који ће подразумевати афирмацију значајних и знаменитих Кикинђана. Тако показујемо да наша локална самоуправа жели да буде део мисије коју спроводи ова културна институција већ скоро два века, а то је очување духовног и културног стваралаштва Срба - нагласила је Дијана Јакшић Киурски..

У Народној библиотеци „Јован Поповић” промовисан је Летопис Матице српске. Уредник Ђорђо Сладоје је истакао да основна концепција остаје константна и проистиче из основних начела Матице српске, а то је ширење српске културе на свим просторима где има нашег народа.

- Намера ми је да се у овом часопису уравнотежи слика о савременој српској књижевности - прецизирао је Сладоје.

Члан редакције Селимир Радуловић, подсетио је да је Летопис Матице српске најстарији књижевни часопис у Европи:

- Летопис је наш прави, истински континуитет. Истрајава већ 200 година водећи рачуна о томе да јесте огледало времена у којем се живи - рекао је Радуловић.

М. Митровић

Пројекат „Правовремено у Кикинди” реализује „Марконс маркетинг компани”, а суфинансира Град Кикинда. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

 

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести