Сеоским играма обележили јубилеј – век насеља Нови Жедник

НОВИ ЖЕДНИК: У оквиру вишедневног обележавања стогодишњице од оснивања села Нови Жедник, група грађана у том суботичком насељу је на стадиону фудбалског клуба „Препород“ у недељу организовала  манифестацију „Жеднички вишебој“ у оквиру које су се први пут реализовале спортске игре у којима је учествовао велики број мештана, од најмлађих, до старијих.
д
Фото: М. Марковић

Такмичарски програм био је подељен у два дела, те су тако у првом снаге одмерила деца скачући у yаковима, носећи јаја у кашикама и трком на 50 метара. Други део такмичења био је предвиђен за одрасле који су се надметали у скоку у даљ, превлачењу штапа, вучењу куке, обарању руке, бацању камена са рамена и надвлачењу конопаца, које је било и најатрактивнија дисциплина за све учеснике, али и оне који су их весело бодрили са трибина. Осим пријатељског надметања ова манифестација имала је и свој забавни програм, у којем су, уз музику и дружење, током целог дана уживали сви посетиоци славећи историју и традицију свог села.

Циљ „Жедничког вишебоја“ био је, како кажу организатори, да и грађани дају допринос прослави сеоске славе која се обележава на празник Свете Тројице и стогодишњице оснивања села.

– Значај ове манифестације је вишеструк, а огледа се пре свега у неговању традиције, подстицању заједништва, јачању колективног духа и промоција физичке активности – прича за „Дневник“ један од организатора „Жедничког вишебоја“ Новак Анђелић. – Одувек, а посебно у савременом свету, очување идентитета једног народа је приоритет. Познавање традиције и обичаја неопходно је као основа, како за поједница, тако и за друштво у целини.

Анђелић додаје и да су веома задовољни одзивом грађана, као и расположењем које је владало на првом „Жедничком вишебоју“, за који се надају да ће дуго опстати у овом насељу.

Фото: М. Марковић

– Жеља нам је да ово прерасте у традицију и догађај који ће у будућности привући још више људи. Већ данас смо разговарали о томе шта је то што је неопходно унапредити за следећу годину. На такмичењу су били наши гости из Старог Жедника, Ђурђина, Чантавира, Бајмока, али и Суботице и Новог Сада. Верујем да ће утисци које ће они пренети својим пријатељима значити већи број учесника следеће године – закључује Новак Анђелић.


Следи фудбал и кулинарско надметање

У оквиру завршнице прославе дана села у петак, 2. јула ће, након низа већ реализованих спортских и културно-уметничких програма, у вечерњим часовима бити отворен и традиционални турнир у малом фудбалу на теренима Основне школе „Боса Милићевић” који организује Фудбалски клуб „Препород”, а који ће се у наредним данима одржавати сваке вечери. У суботу, 3. јула, од 15 часова биће организовано и такмичење у кувању рибље чорбе у школском дворишту, чиме се и затвара програм прославе дана села.


„Жеднички вишебој“ су, осим Новака, организовали Стеван Бијелић, Дејан Васић, Драган Шашић и Дако Дамјановић, уз помоћ других појединаца, који су такође дали свој допринос при реализацији ове спортско-рекреативне манифестације.

Ово село на северу Бачке су пре тачно сто година населили људи из разних крајева тадашње тек формиране Краљевине СХС, махом добровољци, учесници Првог светског рата, који су од краља и отаyбине добили по пет хектара земље. Убрзо овде је изграђена и основна школа, соколски дом и амбуланта, и све до данас труде се да подигну квалитет свакодневног живота. Како кажу, у данашње време се води борба за опстанак села, стога им је и потребна помоћ шире друштвене заједнице. О досељеницима који су настанили Нови Жедник, који се некада звао Генерал Хаyићево, историји и његовој традицији говорило се на свечаној академији која је организована у основној школи „Боса Милићевић”.

В. Бијелић        

 

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести