ТО Шид наставља Пројекат “Стазе Здравља“ у Липовачи

ШИД: Гастрономске манифестације биће и ове године окосница рада Туристичке организације Шида.
1
Фото: Стаза у излетишту Липовача

Реч је о традиционалним окупљањима која привлаче велики број туриста и посетилаца, а којима се на најбољи начин презентују лепоте и обичаји овог краја, потврђује нам новоизабрана в.д. директорка ТО Шид Зорица Граховац..

- Већ средином фебруара, око Светог Трифуна, одржава се надалеко чувена „Сремска винијада”. Стекла је и префикс међународна, јер квалитет узорака вина утврђују еминентни стручњаци. На винијаду стижу људи из целе Србије, Републике Српске и Хрватске и такмичарског је карактера. За посетиоце је обезбеђена дегустација вина и заједничка вечера – каже директорка Граховац.

Винијади предходи „Сремски свињокољ и кобасицијада”, 9. и 10. фебруара, манифестација којом се у Шиду промовише други тип гастрономских специјалитета, карактеристичних за овај крај. То је једна од највећих манифестација у шидској општини, где се окупи мноштво излагача и преко 1500 посетилаца који су у прилици да пробају и купе нешто из богате понуде.

У Ердевику се одржава „Сремска кулинијада”, где најквалитетнији и најатрактивнији сухомеснати производи окупљају, као и квалитетна ердевичка вина. Главна летња манифестација је „Сремски ручак чобански” у Бачинцима, где се окупљају узгајивачи оваца и свиња, голубари и други излагачи, уз надметање у старинским чобанским вештинама. На свим овим манифестацијама организује се и културно-забавни програм.

- У интересу је Туристичке организације Шид да све потенцијалне посетиоце обавести на време о терминима одржавања планираних догађаја. Зато се ради на припреми, штампању и дистрибуцији календара манифестација – каже Зорица Граховац и додаје да ће се поменуте и друге манифестације промовисати на сајмовима туризма у Београду, Новом Саду и Бијељини.

Фото: Зорица Граховац

Уз оближње манастире, галерију „Сава Шумановић” и друге културно-историјске знаменитости, ловишта, спортске приредбе, скуп бајкера и друге атракције, Шид привлачи одређен број излетника и организованих група. Туристичка организација Шид реализовала је пројекат пешачко-бициклистичке Стазе здравља на Липовачи, с циљем да се уређењем овог простора за излетнике, створи могућност за повећање запослених у приватном туристичком сектору, да се повећа ванпансионска и пансионска потрошња туриста и продужи боравак гостију на територији општине Шид. Пројектно-техничка документација је урађена пре две године, прва фаза је реализована 2017. кроз средства Министарства трговине, туризма и телекомуникација и суфинансирање локалне самоуправе.

- Како на територији на општини Шид не постоји уређено шеталиште где би организоване посете могле да направе паузу и уживају у природи, уређење овог локалитета намеће се као приоритет. У оквиру прве фазе изграђена је стаза дужине 510 метара и два метра ширине. У октобру прошле године с ресорним министарством потписан је уговор о додели средстава по конкурсу, за доделу субвенција и дотација намењених за пројекте развоја туризму. За наставак радова одобрена су три милиона динара уз учешће Општине Шид од 750.000 динара. Овим је омогућена реализација друге фазе уређења Стазе здравља, што се  очекује у априлу - каже в.д. директорка Зорица Граховац.

Д. Савичин

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести