Скраћено змајевачко културно лето

ЗМАЈЕВО: Фестивал културне традиције, одржан је шести пут у Змајеву, али је због познатих разлога манифестација „Културно лето” скраћена на један дан.
Nastup folklora KUD-a „Sava Vukosavljev“ iz Zmajeva Foto: privatna arhiva
Фото: Наступ фолклора КУД-а „Сава Вукосављев“ из Змајева Фото: приватна архива

Организатори, Месна заједница, Туристичка организација Врбаса, Удружење Крајишника и КУД „Сава Вукосављев, желе да оживе и унапреде културни живот у селу.

- Фестивал се одржава на отвореном простору, што нам је олакшало организацију. Мале средине, као што је Змајево вапе за културним дешавањима што је нарочито дошло до изражаја појавом коронавируса, услед чега се људи из обазривости све мање крећу, ређе одлазе у веће центре па им је сваки културни догађај у селу важан. Организовањем Културног лета, пре свега желимо да младе усмеримо ка квалитетнијем друштвеном животу и да их тиме задржимо - истакао је Душко Ћутило, председник организационог одбора.

У овогодишњем програму било је разноврсних садржаја, за сваког по нешто, од најмлађих до најстаријих. Тако су поред уличних продаваца и дечијих играоница, на фестивалу учествовали сви састави фолклора КУД-а „Сава Вукосављев“ из Змајева, диплар Милан Вашалић са десетогодишњим сином Видом из Банатског Великог Села, гуслар Радомир Јеловац из Врбаса, тамбурашки ансамбл „Равница“ из Суботице.

-Тешко је, у овим нашим сеоским условима, одржати било какав концерт, а посебно наступе фолклораша без дома културе, али сналазимо се, наш КУД „Сава Вукосављев“ одлично функционише. Велика је љубав и воља да одржимо фолклорну и народну традицију у нашем селу, имамо око сто чланова у неколико категорија. Највеће интересовање на фестивалу било је за наступ најмлађих фолклораша који су награђивани са највише аплауза–додао је Ћутило.

Програм је завршен касно у ноћ, сплетом песама из репертоара популарне групе „Гарави Сокак“ и уз велики ватромет.

Ласло Киш

 

EUR/RSD 117.5799
Најновије вести