Скромно обележена партизанска слава у Војки

ВОЈКА: Житељи сремеског села Војка обележили су традиционачну партизанску славу, Војачке партизанске ватре, као и 75 година победе над фашизмом  и у условима борбе против коронавируса.
Skromno obeležena partizanska slava u Vojki  Foto: privatna arhiva
Фото: Скромно обележена партизанска слава у Војки  Фото: приватна архива

У организацији МО СУБНОР-.а Војке и МЗ окупио се мали број бораца и њихових потомака, представници Савета МЗ и делегација Општинског одбора СПС Стара Пазова који су положили венце на споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора. Две борачке делегације положиле су венце и на споменик војачким првоборцима Милану Хаџићу, Лазару Чикошу и Николи Филипину на сеоском гробљу и на споменик обешеним Војчанима код старе железничке станице.

-Ове године обележавамо велики јубилеј, 75 година од победе над фашизмом. Нажалост,  тај јубилеј, као и наша традиционачна слава Војачке партизанске ватре протиче у знаку борбе са невидљивим али веома опасним непријатељем какав је вирус ковид -19 који односи људске животе широм света. Али ми ни у овим условима не заборављамо жртву наших предака у свим ратовима  за слободу, -поручио је испред споменика у центру Војке председник МО СУБНОР-а Петар Добродолац.

Уз подсећање да је током борбе против фашизма Војка дала преко 600 бораца у партизанским јединицама од којих се тек око половине вратило са ратишта широм бивше Југослаије, а у многим усташким рацијама похапшен је велики број цивила који су страдали по логодима на Сјамишту, у Јасеновцу, Градишки, Аушвицу.

Војчани су после Другог светског рата први у Срему почели да организују ову меморијалну свечаност, а међу датумима значајним за слободарски дух села одабрали 22. јули када је 1941. убијен први усташа у селу, па у спомен на велике жртве полажу венце и цвеће на спомен обележја у недељу најближу овом датуму.

А. Мали

 

 

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести