Шлепери за Хрватску обилазе Бачку Паланку

БАЧКА ПАЛАНКА: Годинама становници Бачке Паланке, а посебно централних улица Светозара Милетића и Краља Петра Првог, пате због теретњака који пред њиховим прозорима и капијама сатима чекају на излаз према Хрватској.
1
Фото: Полиција сада шлепере усмерава на обилазницу и пропушта по два-три

Дешава се да закрче саобраћај, блокирају улазак у приватне куће, при том прљају и ометају остале учеснике у саобраћају. Чини се да су надлежни нашли краткотрајно привремено решење овог саобраћајног, али и животног проблема у Бачкој Паланци, јер неколико дана нема теретњака на улицама.

- Све је боље од онога што смо имали, а сада полиција дочекује теретна возила из правца Новог Сада и уместо да их пушта у град ка мосту преко Дунава, где је и граница са Хрватском, усмерава их на обилазницу где чекају и буду пропуштани по два-три - каже Милорад Париповић, члан Општинског већа задужен за саобраћај у овој општини. - Дешавало се, иако је обилазница око града дугачка пар километра, да ни ова саобраћајница није могла да прими све теретњаке који су кренули ка граници. Годинама тежимо да Бачка Паланка добије терминал за теретни саобраћај, а он је неопходан, јер овај град није конципиран да има границу, а она је буквално у самом граду. Посебан је проблем што камиони блокирају централну градску раскрсницу, али и зону школе, јер овде се налази највећа основна школа у општини са хиљаду ђака.

Фото: Милорад Париповић

Париповић каже да дугорочније привремено, па и коначно решење локална самоуправа не може да оствари без помоћи Министарства саобраћаја, односно Јавног предузећа „Путеви Србије”, Министарства финансија у чијој је надлежности Републичка управа царина и Министарства унутрашњих послова које у Бачкој Паланци осим редовне има и граничну полицију. - Само случајност, односно срећа нам је помогла да свих ових година није било озбиљнијих несрећа због овога проблема - додаје Париповић. - Пробаћемо да у овом делу града и у зонама где камиони чекају обезбедимо и мобилне тоалете, корпе за отпатке, јер возачи понекада и 20 сати чекају да пређу преко моста у Хрватску. Сада нису у граду, али за њих су проблеми и даље исти.

Урбанисти, али и саобраћајни стручњаци кажу да овакво решење може бити краће или дуже привремено, јер камиони и на обилазници ометају саобраћај онима који обилазе Бачку Паланку из правца Новог Сада и крећу се ка Бачу, Оyацима, Сомбору, или из тих праваца иду ка Новом Саду. Поново су овдашњи надлежни спменули градњу моста преко Дунава који је планиран пар километара низводно од постојећег и који би повезао две обале Србије, јер би се тиме и овај теретни саобраћај изместио на сремску страну па би теретњаци за улазак у Хрватску, вероватно чекали на граничном прелазу између Илока и Нештина, или неком другом алтернативном прелазу.

М. Суџум

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести