Сомборци негују традицију суживота

Центар града био у шаренилу културног наслеђа сложних данашњих Сомбораца захваљујући трећем по реду Фестивалу мултикултуралности „Мултикулти 2019“, који је организовао овдашњи Културни центар „Лаза Костић“.
Festival multikulturalnosti „Multikulti 2019“ u Somboru foto: M. Miljenović
Фото: Фестивал мултикултуралности „Мултикулти 2019“ у Сомбору фото: М. Миљеновић

СОМБОР: Мада је још од свог уздизања у ред слободних краљевских градова Хабзбуршке монархије далеке 1749. године био варош насељена претежно словенским живљем, тачније Србима и Буњевцима, потоње деценије и векови су од Сомбора створиле средину равноправног суживота припадника преко 20 нација, чиме се садашњи житељи не само поносе, већ и чине све не би ли промовисали своје јединство у разноликости. Тако је претходних дана центар града био у шаренилу културног наслеђа сложних данашњих Сомбораца захваљујући трећем по реду Фестивалу мултикултуралности „Мултикулти 2019“, који је организовао овдашњи Културни центар „Лаза Костић“.

Први дан фестивала почео је свечаним дефилеом  бројних културно-уметничких друштава и удружења из Сомбора и околних места, којем су присуствовали бројни Сомборци на главном сокаку односно главној градској Улици Краља Петра Првог и Тргу Светог Георгија. Част да отвори овогодишњи фестивал „МултиКулти“ припала је Немањи Сарачу, члану Градског већа задужен за област културе и образовања.

На бини која је постављена на Тргу Светог Георгија публика је током прве, недељне вечери била у прилици да ужива у плесном перформансу локалних фолклорних група, а посебну пажњу су привукли гости из Египта, фолклорна трупа „Реда“

– Ми о Сомбору често говоримо као о граду мултикултуралности. То никада није очигледније него на догађајима као што је овај, фестивалу који смо основали управо да би славили сво културно богатство Сомбора. Изражавам велику захвалност свим културно-уметничким друштвима и удружењима која су својим учешћем допринела да имамо овакав фестивал – рекао је овим поводом Немања Сарач, док је новоизабрана в.д. директорка организатора, односно Културног центра „Лаза Костић“, Весна Шашић нагласила да су организаторе и учеснике, али несумњиво и посматраче окупили заједнички циљеви, пре свега афирмација толеранције, међусобног разумевања и промоција свих културалних различитости које поседује Сомбор.

Фото: Фестивал мултикултуралности „Мултикулти 2019“ у Сомбору фото: М. Миљеновић

На бини која је постављена на Тргу Светог Георгија публика је током прве, недељне вечери била у прилици да ужива у плесном перформансу локалних фолклорних група, а посебну пажњу су привукли гости из Египта, фолклорна трупа „Реда“.

Другог дана Фестивала мултикултуралности, односно у предвечерје понедељка заинтересоване су угостили стручњаци сомборског Градског музеја приуштивши им етнолошко предавање о сватовским обичајима у Бачкој. За оне који су пожелели да све што су чули од етнолога и историчара и виде, побринули су се чланови Градског културно-уметничког друштва „Раванград“, почев од најимпресивнијег сомборског здања, градске Скупштине, односно Жупаније, па до свечане бине на Тргу Светог Георгија. Наиме, такмичарски најуспешнији, а бројчано намасовнији сомборски фолклораши су бројној публици, и случајним пролазницима уприличили приказивање обичаја позивања сватова код Срба староседелаца Сомбора с тим што је позиварска колона имала три „штације“, односно застанка на главној варошкој улици, не би ли се уз буклију на свадбарско весеље имагинарног младожење Јована „позвали“ таст и ташта, кумови и комшије.

Фото: Фестивал мултикултуралности „Мултикулти 2019“ у Сомбору фото: М. Миљеновић

Кад је весела колона предвођена упарађеним фијакером којим је „командовао веселу уја“, а праћена фолклорашима из других сомборских и културно-уметничких друштава из Риђице, Станишића, Чонопље, Купусине, доспела до матичног здања као последње штације, означен је почетак плесачког програма, док су околне штандове заузели чланови КУД-ова и бројних удружења грађана својим рукотворинама али и храном и пићем справљеним по рецепту њихових предака. Концертно вече овдашњих фолклораша је окрунио наступ Данице Крстић, певачице групе чувене групе „Балканика“ која негује фузију модерног и етно звука, па су Сомборци до „ситних сати“ имали прилику да уживају у правој уметности.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести