Сомборски гимназијалци ћирилицом повезали Андрића и НАСУ

СОМБОР: Нобеловац Иво Андрић и Свемирска агенција НАСА немају ништа заједничко. Не би ни имали да није ученика сомборске Гимназије “Вељко Петровић” који су, како наводи РТВ, нашли начин да повежу Андрића и НАСА, али и да у ту причу додају и ћирилично писмо.
Somborska gimnazija očekuje najmanje 15 učenika u novom odeljenju Foto: Dnevnik.rs
Фото: Сомборска гимназија очекује најмање 15 ученика у новом одељењу Фото: Дневник.рс

Спојила је ова идеја матуранте природно-математичког смера и њихову проферорку спрског језика и књижевности. Почетни корак био је кодирање есеја написаног о роману Иве Андрића Проклета авлија.

Он је записан на меморијској картици у облику јединица и нула. Меморијаска картица је скуп маного танзистора и полупроводника окружених пластиком, објашњава за радио-телевизију Војводине Петар Ђурић.

Кодирани есеј снимљен на меморијској картици биће у балону послат у горње слојеве стратосфере, а циљ је да се види да ли ће то утицати на промене на меоморијској картици.

Овај пројекат ученика сомборске гимназије и њихове професорке део је НАСА пројекта „Коцкице у свемиру" (Cubes in Space) и међу 270 је одабраних, а да би пројекта био прихваћен требало је објаснити његов циљ.

Меморијска картица с ћириличним текстом провешће у стратосфери између три и 24 сата, а након тога ове ученике чека нови посао - утврђивање да ли има промена на меморијској картици.

EUR/RSD 117.9693
Најновије вести