Сомборски комуналци раде пуном паром

СОМБОР: Мада календарски недостаје тек нешто мање од десетак дана и до климатског почетка пролећа, астрономско је почело још првог дана марта, а временске прилике иду у прилог запосленима у сомборском Јавном комуналном предузећу „Простор“, чији су се радници увелико бацили на посао уређења околиша.
1
Фото: Уређују се банкине у Улици Филипа Кљајића

Тако су ових дана радници „Простора“ на молбу Основне школе „Петефи Шандор“ из Дорослова, помогли у уређењу дворишта школе. Том приликом уређен је и део суседне парцеле, чиме је у првом плану повећана безбедност ученика, а уређење дворишта школе као и суседне парцеле подразумевало је крчење шибља, сечу растиња, кошење, чишћење, као и уклањање старог, осушеног грања.

Радници овог предузећа су лепо време искористили и за још неке радове на Великом православном гробљу, које је у последње две године претрпело неколико замашних акција. Наиме, док су током 2017 . године завршени радови на реконструкцији црквене капеле, која има завидну историјску вредност, крајем прошле године завршено је проширење и асфалтирање паркинга, да би протекла касна зима била обележена завршетком изградње сале намењен даћама и поменима. Након тога, дошао је ред и на реконструкцију ограда, као и капија на улазу у највеће и најстарије активно варошко гробље, чиме је целокупан пројекат уређења доведен до краја.

Фото: Угрожена црна рода симбол Горњег Подунавља

Како је ово јавно комунално предузеће уједно управљач и локалних путева, по налогу из „Простора“ на посао су се током прве половине месеца бацили и радници суботичког предузећа „Војпут“. Њима је наложено да наставе акцију уређења банкина у самом граду Сомбору, па су на ред дошле и банкине у приградском насељу Централа, а без уређења и пажње суботичких путара нису остале ни банкине у Улици Филипа Кљајића, која је током прошле године темељно реконструисана. Ова улица, на раскрсници са улицама Јосифа Панчића и Светог Саве добила је тада и нови кружни ток који је олакшао саобраћај, али и повећао безбедност свих учесника.

Како би још једном демонстрирали своју наклоност ка урбаном зеленилу колеге радника „Простора“, комуналци ЈКП „Зеленила“ су на централни део кружног тока поставили занимљив детаљ посвећен угроженој врсти Горњег Подунавља. Реч је о скулптури црне роде чија су крила и труп са репом украшени једним живим цветним аранжманом.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.6085
Најновије вести