СРЕМСКА МИТРОВИЦА ДОБИЈА АРХЕОЛОШКИ ПАРК Биће то права и јединствена античка историја града

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Археолошка баштина Сирмијума, некадашње престонице Римског царства, биће додатно уређена, пошто ће ископине бити претворене у археолошки парк који ће пружити јединствен увид у античку историју града.
а
Фото: Архива „Дневника”

Археолошки локалитет, као један од делова царске палате Сирмијума, који је смештен у центру Сремске Митровице, крај Музеја Срема, ће бити осмишљен као простор с урбаним решењима, па ће посетиоци моћи да виде основе стубова и трагове зидова, као и део пронађених експоната из вишегодишњих истраживања.

Како су рекли из Завода за заштиту споменика културе Сремске Митровице делови порфирних скулпура, као најзначајнији налази, али и остали покретни материјал са локалитета тренутно се налазе на конзервацији и биће изложени за пар година у Музеју Срема када се заврши стручна обрада. Из Завода су појаснили да на предлог Стручне комисије, а према дефинисаним условима Републичког завода за заштиту споменика културе Београд, локалитет је конзервиран методом затрпавања са презентацијом, као и да је пре насипања површина конзерваторски обрађена.

Постојећи антички зидови су стабилизовани и заштитно обложени геомембранским фолијама и потом је простор запуњен песком. Површина је нивелисана, а преко завршне површине изведена је презентација. Поплочање прати облик постојећих археолошких остатака у основи обрађено у различитим бојама тако да се јасно одвајају целине, два презентована објекта (из античког периода). Поплочање је прилагођено урбаној зони центра града. Преостала површина локалитета биће хортикултурно уређена зеленим материјалом који нема дубок корен како би се спречило оштећење пронађених археолошких налаза.

Фото: Архива „Дневника”

Средњовековна фаза локалитета презентована је у јужном делу у у облику камена који је постављен у решеткасти кавез (габиони). Овде је представљен само један део средњовековног објекта из 14. века, док већи део истог залази под улицу. Око средњовековног објекта је откривена некропола са 307 гробних целина које потичу из периода од 14. до 16. века.  На локалитету је постављена инфо табла са основним информацијма о свим фазама локалитета.


Житница и култ императора

Најзначајни објекти који су откривени на локалитеу, а који су презентовани у поплочању су делови житнице, која се својим габаритом протеже испод зграде Музеја Срема захватајући и простор улаза у парк у центру Сремске Митровице. Затим, источно од ње налази се полигонални – шестнаестостранични објекат у ком су пронађене порфирне скулптуре императора и свештеника, тако да се на основу ових налаза објекат повезује са култом императора.


Археолошка истраживања, која су спровођена од 2002. до 2021. године, у 11 годишњих кампања, открила су слојеве веће од пет метара, од времена латена (први век пре н.е.), па све до периода аустријске доминације. Најдоминантнија архитектура на локалитету је из античког периода и припада времену тетрархије и 4. века.

С. Ковач

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести