Темерин помаже младе и развој породице

ТЕМЕРИН: Како би афирмисала запостављене смерове у средњој школи, Општина Темерин је одлучила да сваком ђаку са територије општине Темерин који упише неки од машинских смерова у Средњој школи „Лукијан Мушицки” у Темерину даје 5.000 динара месечно током све три године школовања.
11 temerin zec
Фото: Младен Зец, фото: Општина Темерин

Осим тога, сваке године награђују се најбољи ђаци школа, те тако награде добијају ученици који освоје неко од прва три места на такмичењу. Награђују се вуковци и ђаци генерације, а одређеним износима Општина помаже и одлазак студената на стручно усавршавање у земљи или иностранству.

Општина Темерин прикључила се и подршци развоју породице учешћем на недавно одржаној манифестацији „Дани породице” у Перлезу, где су представљене све активности које ова локална самоуправа спроводи.

Темерин годинама уназад подржава своје суграђане на плану породице и разним подстицајима афирмише младе људе да оснују породицу, али и да остану да живе и раде у овој општини.  Подстицање наталитета ова локална самоуправа регулисала је одлуком о остваривању права на једнократну новчану помоћ за свако новорођено дете и то за прво дете у износу од 10.000 динара, за друго дете 20.000, а за треће и свако наредно новорођено дете, једнократна помоћ износи 50.000 динара.


Бесплатни уџбеници првацима

Локална самоуправа општине Темерин и овог септембра обезбедиће бесплатне ученике за своје ђаке прваке.

- Ово је трећа година заредом да Општина Темерин издваја новац за ту намену. Ове године имаћемо 262 првака на територији наше општине, а за уџбенике је издвојено 1,8 милиона динара - рекао је председник општине Темерин Младен Зец. - Овај поклон нашим најмлађим школарцима биће и нека врста помоћи њиховим родитељима, а Општина Темерин свакако ће и убудуће наставити да помаже ученике своје школе, као и да подржава, вреднује и награђује њихове успехе.


Фото: Општина Темерин

Када је у питању одлука о остваривању права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу, Општина Темерин финансира три покушаја у износу до 250.000 динара, након три покушаја вантелесне оплодње која је ишла на терет обавезног здравственог осигурања. Председник општине Темерин Младен Зец напомиње да право на накнаду трошкова има жена са територије општине Темерин која у моменту подношења захтева није навршила 44 године живота.

У сарадњи са локалним Саветом за безбедност саобраћаја  сваком новорођенчету у текућој години поклоњено је ауто-седиште које се може користити док дете не превазиђе ограничења одређена килажом и висином.

- Ове године додељено је 76 ауто-седишта нашим најмлађим суграђанима, а свакако да ћемо ову акцију спроводити и у будућности јер је наишла на одобравање и позитивне коментаре родитеља наше општине, као и шире јавности - каже Зец.

Општина Темерин подстиче и децу школског узраста али пружа и подршку њиховим породицама тиме што свим ђацима првацима са своје територије додељује бесплатне уџбенике, као и подстицајна средства средњошколцима одређених образовних профила, али и награђује најбоље ђаке и студенте.

У Темерину се налази и Дневни центар за децу и младе који пружа подршку деци и младима са посебним потребама али и њиховим породицама. Овај центар обезбеђује услове за квалитетнији живот у породици, развој, право на образовање, одмор, спорт и рекреацију и рехабилитацију деци и младима са сметњама у развоју.

М. Стакић

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести