У Бечеју сумирани резултати акције Буџет по мери грађана

БЕЧЕЈ: Минулог викенда је завршена заједничка акција општине Бечеј и Бечејског удружења младих (БУМ) „Буџет по мери грађана – И ти се питаш“, па су и сумирани резултати. Онлајн акција била је вишедневна, а 14. новембра гласало се директно по месним заједницама.
с
Фото: В.Јанков

- Иако епидемиолошка ситуација није повољна, одазвало се више суграђана него лане и задовољни смо како је све протекло – рекла је у име реализатора акције Гордана Адамов и саопштила резултате. - Тачније, лане је 2.558 грађана учествовало у гласању по месним заједницама, а ове године се 3.262 суграђана укључило у акцију, а важећих је било 3.155 листића. Али, не треба изгубити из вида да је далеко већи број оних који су се укључили у онлајн гласање. Стекли смо увид у приоритете по мишљењу суграђана где треба утрошити 50 милиона динара из буџета за послове који су у надлежности локалне самоуправе.

Ове године предњаче питања решавања проблема с псима луталицама, реконструкција или изградња дечијих игралишта, санација бициклистичких стаза и тротоара... Подаци су сумирани по месним заједницама и достављени творцима буџета за 2022. годину, потврдила је  Адамов.

Најактивнији су били грађани Прве месне заједнице (1.091), затим следе Трећа МЗ (720), Бачко Градиште (485), Бачко Петрово Село (340), Друга МЗ (332), Радичевић (78), Милешево и Дрљан (60) и Пољанице (44).

Председник општине Бечеј Драган Тошић изразио је задовољство вишегодишње сарадње са „бумовцима“ по овом питању.

- Посебно су битни састанци по месним заједницама, где смо имали директне контакте са суграђанима и где смо од њих самих чули шта их мучи. Ове године су у први план, готово у свим месним заједницама, искочило питање решавања проблема с псима луталицама. Додао бих да је израда предлога буџета за наредну годину у завршној фази. Остало је да се позиционирају приоритети грађана из ове акције и нека питања јавних предузећа. Питање канализације је од виталне важности за све, али оно није било обухваћено овом акцијом, пошто се решава пројектом за који се средства обезбеђују са републичког нивоа – нагласио је председник Тошић.  

Јавна расправа о буџету је заказана за 25. новембар, када ће још једанпут моћи да се продискутује о свему.

В. Јанков

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести