У данима када се тражи спас од тропских врућина забрањено купање код Три магарца

СОМБОР: Сви се ових дана довијају да пронађу  спас од готово тропских температура крај воде. Купалишта у околини Сомбора најчешће су неуређене плаже на обалама густе каналске мреже, на којима су и готово безбројне викендице.
10 kupanje Veliki Backi kanal bezbedan makar za veslace
Фото: Велики Бачки канал безбедан макар за веслаче, фото: Дневник

На једном од најзначајнијих вештачких водотокова, Великом Бачком каналу у делу код Бездана, сомборско Одељење за санитарну инспекцију је последњег јунског дана забранило купање. До забране је дошло након анализа воде коју редовно обавља овдашњи Завод за јавно здравље, а како су инспектори прецизирали, забрана се односи на купалиште Шебешфок, смештено у делу ВБК на путу од Бездана до државне границе са Хрватском. Овај део канала, на чијим обалама је и велико викенд насеље, познат је код староседеоца Бездана и старијих викендаша као Три магарца, а његове воде су готово редовно биле проглашаване најчистијим у Европи.

Како је дошло до тога да вода у овом делу Великог Бачког канала постане неупотребљива чак и за купање, за ширу јавност је остало недовољно разјашњено, пошто се у штуром решењу санитарне инспекције не спецификује узрок микробиолошке неисправности воде, али познаваоци биологије вештачких канала сумњају на једну врсту слатководних алги чије присусутво, нарочито у ситуацији високих температура, може бити погубно за рибе и осталу флору водотокова. Друга могућност, у одсуству било каквих индустријских загађивача, је да су невољни виновници сами викендаши, који имају септичке јаме у својим двориштима, док је трећа, можда и најмање вероватна солуција да загађење потиче из самог Дунава, који водом напаја ВБК кроз недавно реконструисану безданску преводницу.

Занимљиво је да се и прошле године, такође приликом једног од летњих топлотних таласа у августу, иста ствар десила са купалиштем Корлатош, вештачким језером које од ВКБ дели тек уска трака земље, односно насип, који се у овом делу Војводине колоквијално назива бент. И тада је на основу анализа сомборског Завода за јавно здравље језерске воде санитарна инспекција забранила купање викендашима и другим посетиоцима овог воденог „огледала“. Забрана је потрајала десетак дана, током којих су Безданци и власници кућа за одмор могли да се расхладе само у хладовини уских, али ипак густих појаса беле тополе, израслих тик до обала.

Док се ситуација са квалитетом воде не поправи, о чему ће јавност, како кажу варошке власти, бити на време обавештена, житељима Сомбора и околине остаје да се освежавају на безбедним деоницама мреже канала, међу којима је и стари Штранд на ободу града. Ипак, да ни тамо неће у потпуности моћи да се опусте, заслужни су радови на изградњи свлачионица и тоалета, који су требали да буду окончани до 10. јуна, а који очигледно нису готови. У тој ситуацији купачи немају где да се пресвуку, али и да безбедно шетају, јер је грађевински материјал расут пред свлачионицама које се реновирају и испед којих је грађевинска најлонска ограда.

Постојећи фрижидери са сладоледом су и даље закључани, а како се незванично може чути од запослених у Спортском центру „Соко“, који је управљач Штранда, разлог за то је што нема заинтересованих за продају сладоледа, па „Фриком“, чији су фрижидери, не може да пронађе раднике, а додатно на јавни позив за закуп простора за продају брзе хране се ове године нико није јавио, па посетиоцима Штранда на услузи преостаје само постојећи угоститељски објекат самог СЦ „Соко“.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести