У ђурђевачкој школи толерантни сваког дана

ЂУРЂЕВО: Више од 120 предшколских, основних и средњошколских установа из 18 градова и општина у Војводини одазвало се позиву Школске управе Нови Сад да се обележи Светски дан детета, односно, 30 година од доношења Конвеницје УН о правима детета.
Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Đurđeva Foto:privatna arhiva
Фото: Основна школа „Јован Јовановић Змај“ из Ђурђева Фото:приватна архива

Програмом „Квалитетно образовање за сву децу” придружила се и Основна школа „Јован Јовановић Змај“ из Ђурђева у оквиру Дана школе.

У свакој од учионица реализоване су активности које су ученике упознавале са дечјим правима, а организован је и квиз, када су имали прилику да покажу шта су све научили. Кроз изложбе, предавања, школске часове, филмске пројекције основци су учили о праву на недискриминацију, на мишљење, приватност, здравствену заштиту, образовање, развијање талената, као и о праву на информисаност, на слободу изражавања и о праву на игру.

Наставник техничког и информатичког образовања Властимир Тот, који је припремао квиз, истакао је да су ђаци имали вишеструку корист.

- Научили су како да користе нови рачунарски програм, а одлично су се снашли у темама о дечјим правима, научили су све што су им наставници задали, а у квизу су показали своје знање и разумевање важности теме дечјих права - казао је Тот.


Активни у пројектима

Како су рекли и наставници и ђаци, бити део ове школе част је и задовољство, првенствено због вредног рада, труда и залагања на образовању многих генерација, које са успехом завршавају школу, негујући вишејезичност и мултикултуралност, толеранцију, поштовање и уважавање различитости.

У протеклом периоду ова школа учествовала је у пројектима: Образовна инклузија Рома, Друга шанса, за основно образовање старијих од 15 година, Регионална подршка инклузивном образовању, Развионица, Наставник као рефлексивни истраживач, Заједно ка средњој школи и Подстицање демократске културе у школама.


Недовољно познавање и разумевање концепта права детета, инструмената и механизама за њихово остваривање и заштиту, представља заједнички именитељ узрока многих кршења права детета у свакодневном животу. Циљ спроведених активности био је да се прикаже на који начин се права детета остварују и штите у конкретним животним ситуацијама и многим областима друштвеног живота. Осим тога, указано је зашто је њихово даље унапређење од пресудног значаја за дете, породицу и друштво у целини.

- Ово је први пут да се такмичимо преко рачунара, што нам је било јако занимљиво, а о правима смо научили много више него кад смо били млађи и није нам било тешко, јер је све приказано кроз свакодневне ситуације у којима се можемо наћи – рекла је ученица петог разреда и чланица победичког тима квиза Ана Дангубић.

М. Рашић

 

 

 

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести