У Госпођинцима се гради фабрика за конзервирање поврћа

ГОСПОЂИНЦИ: Фабрика за сортирање (калибрацију) краставаца, корнишона, чија је прва фаза изградње при крају у Госпођинцима, селу жабаљске општине, требало би да буде отворена почетком јула.
gospodjinci
Фото: Општина Госпођинци

У плану је да друга фаза изградње буде готова за годину дана, када би се како је предвиђено, у Госпођинцима одвијала целокупна производња - откуп, сортирање, хлађење и прерада, конзервирање краставаца, али и другог поврћа које се кисели.

Вредност инвестиције је пет милиона евра, што улаже највећи европски прерађивач краставаца, немачки „Мамингер консервер”. Од ове фабрике очекује се да замени некадашње пропале капацитете, попут некада чувеног „Елана“ у Србобрану и фабрике у Тителу. Уједно то је и највећа инвеситиција у погледу улагања у производњу у протеклих 30 година на подручју Општине Жабаљ.

“До сада су Немци српске краставце откупљивали и возили у Немачку да их конзервирају, а догодине то више неће радити, већ ће целокупана производња бити у њиховој фабрици у Госпођинцима“, каже за „Дневник” власник предузећа „Агропродукт Срб” Синиша Мутић пословни партнер „Мамнигера”.

“У почетку ћемо у Госпођинцима откупљивати и сортирати корнишоне у седам класа и возити их за Немачку где следи конзервирање. Ове године откупићемо 16.000 тона краставаца, највише с подручја жабаљске оштине, али и из Сенте, Сремске Миторвице, Шапца и Крушевца.”

Компанија у Србији има више од хиљаду копераната који на мањим парцелама гаје поврће и чију производњу у потпуности финансира, од обраде зељишта до финалног производа, наглашава Мутић и додаје да краставце у зависности од класе цене од 80 евро центи на наниже. Сезона краставаца, подсећа, траје више од три месеца, па ће бити упослено и око 300 сезонских радника. Када почне конзервирање, кренуће и запошљавање.

По речима Мутића, фабрика ће бити опремљена најмодернијом опремом, калибратор дугачак 30 метара је највећи на Балкану и кошта око 370.000 евра, а до Госпођинаца је допремљен у више возила.

Радове на изградњи обишао је недавно председник Општине Жабаљ Чедомир Божић, нагласивши том приликом да је фабрика значајна, јер ће обезбедити радна места, не само у погону већ и код коопераната.

“То је битно да би се смањила незапосленост, а пошто немачки прерађивач планира да осим кормишона конзервира и паприку и друго поврће вероватно ће у фабрици требати и нове радне снаге“, навео је предедник жабаљске општине Чедомир Божић.

З. Делић

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Жабаљ. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести