У Митровици незапослених испод осам одсто

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Свака од компанија које послују у радним зонама Сремске Митровице, добила је своју заставу на уласку у град, на новоизграђеном Тргу инвеститора. Сремска Митровица је први град у Србији који се на овај начин захвалио инвеститорима и послао поруку, колико локална самоуправа цени своје партнере.
1
Фото: Инвеститори су у град донели не само новац већ и нову пословну филозофију

Деветнаест страних и домаћих компанија у последњих пар година упослиле су велики број Митровчана, те је незапосленост умногоме смањена. Компаније које послују на територији Митровице су „Итон електрик”, „Купер Стандард”, Бродоградилиште „Вахали”, „Еуро цајт”, „Металфер Стил Мил”, „Митрос флајшварен”, „Модине СРБ”, „Храна продукт”, „Лука легет”, „Ролопласт Мошић”, Занатска живинска кланица „Аврамовић”, „Дадекс”, „Митсидес Поинт”, „Лабор СРБ”, „Термопродукт РС”, „Славиамед”, Индустрија меса „Недељковић”, „Филип & ко Филиповић”, „Карл Кухне”, и сви су добили своју заставу са својим логом и именом на Тргу инвеститора.

Председник Скупштине града Сремска Митровица Томислав Јанковић рекао је на отварању трга да је он велика захвалност инвеститорима за уложен новац у њихов град, али и запошљавање суграђана.

Фото: Томислав Јанковић

- Трг инвеститора је и симбол економског и привредног развоја нашег града. Пре само десет година Сремска Митровица имала је стопу незапослености 37 одсто, док је она данас испод осам, захваљујући компанијама које овде послују - каже Јанковић и додаје податак да је тада 13.500 људи радило у Сремској Митровици, од тога 8.000 у јавном сектору и 5.000 у приватном.

Према његовим речима, однос запослених у приватном и јавном сектору се у потпуности променио.

- Данас у јавном сектору ради само 6.500 људи, док је у приватном сектору запослено 14.000 људи - истиче Јанковић.

Осим инвестиција и капитала, инвеститори су у град донели и нову пословну филозофију, тврди Јанковић, а то је да грађани траже посао у приватним компанијама.

- Сви млади, стручни, образовани људи траже посао код приватника, јер знају да тамо могу брже да напредују, али и да више зараде- каже председник Скупштине града.

Сремска Митровица 2008.године није имала ниједну зону, док данас има чак четири које су потпуно инфраструктурно опремљене, телекомуникацијом, енергетиком, водоводом и другим важним компонентама за рад инвеститора.

- Поред доброг географског положаја, Сремска Митровица је показала да има и добру администрацију. Наша локална самоуправа је добитник више међународних, као и домаћих признања и пар година уназад најбржа растућа електронска управа у Србији- напомиње Јанковић и додаје да ће бити уложено и у образовање како би Митровица имала добар кадар за будуће инвеститоре.

Изградња Трга инвеститора један је од корака ка развоју дугорочних партнерских односа са постојећим и потенцијалним инвеститорима у граду. На овај начин унапређује се пословна клима, напомињу из локалне самоуправе, а све са циљем смањења незапослености и раста животног стандарда грађана Сремске Митровице.

М. Стакић

Фото: Ј. Ивановић

Пројекат „Акценат на Сремску Митровицу” реализовала је „Панонија медиа” уз подршку „Дневника”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести