У Падини сећање на Михала Бабинку и Алберта Мартиша 

ПАДИНА: У организацији органка Општинске библиотеке Ковачица у Падини, одржани су 43. “Бабинкови сусрети”.
1
Фото: Са 43. “Бабинкових сусрета” у Падини ОБК

 Традиционална манифестација се одржава у знак сећања на личност и стваралаштво Михала Бабинке (1927-1974), једног од најзначајнијих словачких књижевника у Војводини и на простору некадашње Југославије.Бабинка је родом из Падине, завршио је педагошку школу, радио као учитељ у Остојићеву, Падини и Иловачи и био запажен песник за децу, књижевни критичар, преводилац и главни уредник часописа за литературе војвођанских Словака “Нови живот”. 

Овогодишње “Бабинкове сусрете”, који су одржани у Основној школи “Маршал Тито” у Падини, отворио је одговорни уредник словачког недељника „Хлас Људу“ Стеван Ленхарт. Богат целовечерњи културни програм почео је презентовањем Михала Бабинке као новинара. На ову тему говорили су Зузана Чижик, Владимир Валентик, Јанко Такач и Руженка Кратица, а поред сарадника библиотеке у представљању живота и дела Михала Бабинке учествовали су и ученици школе из Падине.

Културни програм је настављен изложбом „Алберт Мартиш“ којом је обележено 100 година од његове смрти. Изложбу је отворио Јанко Коларик. Изложбом је представљен живот и дело учитеља Алберта Мартиша (1855-1918), као и текстове које је он писао за бројне часописе.

За музички део програма био је задужен Властимир Поволни, а на завршетку 43. “Бабинкових сусрета”, бројној публици извођењем класичне, филмске и народне музике на хармоници се представио Владимир Халај.

М. Мр.

Фото: Општинска библиотека Ковачица

Пројекат “Ковачица данас“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.     

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести