У Сајану косидба жита као некад

САЈАН: Традиционални начин жетве пшенице на 24. Севернобанатским жетелачким свечаностима у Сајану код Кикинде приказало је осам екипа из овог дела Војводине и Мађарске. После лањске паузе због короне. манифестацију је опет приредило КУД „Ади Ендре” из Сајана, уз подршку Града Кикинде и МЗ Сајан.
2
Фото: Град Кикинда

Упутивши похвале организаторима, градоначелник Кикинде Никола Лукач је истакао да локална самоуправа пружа подршку у жељи да се од заборава сачувају сви обичаји везани за жетву на старински начин у овој мултинационалној и мултикултуралној средини.

- Локална самоуправа и Месна заједница Сајан биће и у наредном периоду поуздани партнери ове лепе манифестације - поручио је Лукач.

Поред изгледа косаца и њихових помагача, оцењивала се висина покошене стрњике и начин на који су у крстине сложени снопови, али и како је припремљен жетелачки доручак:

- Иако је у односу на раније године број екипа знатно мањи, задовољни смо и оволиким бројем учесника. Осим екипа из Сенте, Иђоша, Сајана, Црне Баре, Кикинде и Суботице, врхунско умеће у ручној косидби су демострирале и две екипе из Мађарске - рекао је председник МЗ Сајан Золтан Тот.

М. Мр.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести