У Врбасу напредује градња: Станови за 14 породица

ВРБАС: У насељу Виногради у Врбасу у току је градња 14 станова за избеглице, вредних пола милиона евра.
vrbas stanovi
Фото: Општина Врбас

За два месеца, од када је положен камен темељац, изведени су сви припремни радови, изливени темељи, и у току је зидање. Градњу финансира Европска унија, а општина је обезбедила локацију и комплетно је комунално опремила. Председник општине Врбас Предраг Ројевић каже да је у Врбасу много урађено на решавању стамбеног питања избеглих лица.

- Од 2016. године до сада смо стамбено збринули 300 људи који су протерани из својих кућа, дуго чекали да реше једно од најважнијих животних питања, да дођу до крова над главом. Изградњом овог објекта, помоћи ћемо да 14 породица након више од две деценије понову буду своји на своме - рекао је Предраг Ројевић, председник општине Врбас.

Избеглице ће станове моћи да откупе по 50 одсто нижој цени од тржишне, након шест месеци становања уз закуп.

- Главна корист овог пројекта је што ћемо стамбено збринути 14 породица. Велика додатна корист је то што ће општина кроз продају станова обезбедити додатна значајна средства за унапређење социјалне заштите. А урбанистички ћемо уредити и улепшати један део града, Винограде - рекла је Данијела Илић, чланица Општинског већа за социјалну заштиту и координатор пројекта.

Уговор о додели новца потписан је у оквиру Регионалног стамбеног програма са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије и Јединицом за управљање пројектима. Градња станова мора да се заврши за 280 дана.

- Изузетно смо захвални локалној самоуправи, која је врло посвећено и предано радила на овом пројекту. Захваљујући томе, успела је да обезбеди и парцелу и новац за градњу. После две деценије поново ћу имати своју кућу - каже 47-годишњи Ранко Поповић, који живи са братом и мајком.

Регионални стамбени програм је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске који има за циљ да трајно стамбено збрине најугроженије избегличке породице из ове четири земље. Програмом у Републици Србији руководи Комесаријат за избеглице и миграције. Јединица за управљање пројектима у јавном сектору је имплемент партнер Програма. Регионални стамбени програм спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе. Финансира се средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

В. Х.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести