Ученици из Кишпеште и ове године у посети Сомбору

СОМБОР: Средишњи град Западнобачког округа велики број градова- побратима, а у Мађарској, поред вишедецеијских братских односа са пограничним градом Бајом, више од двадесет година Сомбор има одличну сарадњу са Кишпештом.
 Gosti iz Mađarske u zgradi Županije Foto: M. Miljenović
Фото: Гости из Мађарске у згради Жупаније Фото: М. Миљеновић

Културна и спортска сарадња су са овом општином мађарске престонице Будимпеште готово на нивоу оне са Бајом, а прави украс је устаљена традиција да током летњих ђачких распуста деца из Сомбора одлазе у Кишпешту, док се њихови тамошњи вршњаци одлично проводе на српском северозападном делу Бачке.

Добра пракса се не мења, па је тако и ове године сарадња два братска града настављена размену и дружење деце. Наиме, петнаесторо ученика узраста од 16 до 18 година и две наставнице из Гимназије у Кишпешти бораве у Сомбору десетак дана, односно све до 7. јула, а домаћин им је овдашња Основна школа „Братство Јединство“, која је једна од сомборских основношколских установа у којем је ђацима омогућено школовање на мађарском као матерњем језику. За госте из Кишпеште припремљен је програм током којег ће имати прилику да упознају сам Сомбор и околину, камп Црвеног крста, Дида Хорњаков салаш, да плове Великим Бачким каналом, посете оближњу, сецесијом богату Суботицу, Специјални резерват природе „Горње Подунавље“ као и да учествују у бројним другим активностима.

Долазак деце из Кишпеште, која су смештена у Дому ученика средњих школа који се по комфору може безмало мерити са хотелом са три звездице, није протекао без пажње и израза добродошлице ни прве жене овдашње извршне власти, сомборске градоначелнице Душанке Голубовић, која је за младе госте уприличила и свечани пријем у репрезентативној свечаној сали Скупштине града, Жупанији.


Сомборци у Кишпешти средином јула

Устаљени обичај је да се летњим вишедневним одмором у Кишпешти награђују ђаци генерације свих сомборских основних школа. Тако ће ове године најбољи „мали матуранти“ пут Мађарске кренути 12. јула да би им гостопримство било узвраћено све до 21. јула.Мада је било предвиђено да уз три пратиоца у Кишпешти борави свих 18 ђака генерације, ове године ће број бити смањен за двоје, због раније преузетих спортских обавеза, односно одласка на кампове двоје деце.


– Драго ми је што и ове године деца из Сомбора имају прилику да се упознају са децом из Кишпеште и да проведу своје слободно време, али и да имају организоване активности у којима сви заједно могу много тога да науче - истакла је током пријема градоначелница Голубовић, а пошто је пријему деце у згради Жупаније присуствовао и њен помоћник Атила Прибила, премоштена је језичка баријера пошто им је помоћник градоначелнице за месну самоуправу на свом и њиховом матерњем језику испричао нешто више о историјату зграде у којој су се нашли, а која је током своје историје била и административно седиште Бач-Бодрошке жупаније, једне од највећих територијалних јединица пространог Аустро-угарског царства.

Посету деце из Кишпеште Жупанији додатно су учинили импресивном чланови сомборског Удружења старовременских возила „Дес Артс“, који су не само „таксирали“ ђаке из Мађарске, већ су им пре тога приуштили и разгледање града из времешних, а угланцаних олдтајмера. Као и током претходних размена ученика из ова два братска града, циљ је да се деца друже, упознају специфичности државе и града домаћина и да се на тај начин уче прихватању различитости и толеранцији.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5827
Најновије вести