УДРУЖЕЊЕ „ПАРАКВАД ВШ” Сваког дана олакшавају живот

ВРШАЦ: Удружење параплегичара и квадриплегичара „Параквад ВШ” прекјуче је у својим просторијама у Вршцу, у оквиру акције „Сакупи хумани чеп”, донирало 55. помагало, односно, инвалидска колица Никици Јуки из Јерменоваца, ком су ампутиране обе ноге.
Dragan Vitorović demonstrira kako se svakodnevno prevoze osobe sa invaliditetom u Vršcu Foto: R. Hadžić
Фото: Драган Виторовић демонстрира како се свакодневно превозе особе са инвалидитетом у Вршцу Фото: Р. Хаџић

Хумани Вршчани тим поводом сакупили су 866 килограма, односно 390.000 чепова. Поменута акција живи од 2015. године, у организацији удружења „Параквад ВШ” које је основано пре пет година.

- Велики је успех што ову количину успемо да сакупимо на месечном нивоу и то само на територији Града Вршца - поносан је председник удружења Драган Виторовић.

Сваки од осам кругова којима су декорисане просторије удружења, представља неку од акција које трају сваког дана и које су намењене особама са инвалидитетом. Осим акције „Сакупи хумани чеп”, „Параквад ВШ” направио је и сликовницу-водич за родитеље чија деца имају неку врсту инвалидитета, потом организују терапијско јахање.

Важан сегмент њиховог рада је обезбеђивање превоза за све особе са инвалидитетом, за шта Град Вршац годишње издваја непуних девет милиона динара.

Фото: Приликом уручења новог помагала Фото: Р. Хаџић 

- Када смо почели са услугом превоза, прве године смо имали девет корисника, па 14, а ове године их имамо 37. Сад већ тешко све постижемо, требало би нам још једно возило - наводи Виторовић. - Раније нико није постављао питање шта је са децом која имају инвалидитет, да ли иду у школу и зашто не иду. Откако имамо услугу превоза ми смо за 60-70 одсто повећали број деце која иду у школу, а која никад раније нису ишла. Мислим да дајемо добар пример другим градовима. Притом, свако то дете има и личног пратиоца и педагошког асистента.


Хуманост тамо где држава не препознаје потребу

Оно што многе особе са инвалидитетом, као и њихови ближњи, не знају, то је да имају право да од државе добију многа помагала. Све што треба да ураде јесте да оду у ПИО фонд и предају документацију, у чему Вршчанима помаже Удружење „Параквад ВШ”.

- Ко има право да добије нека помагала, упућујемо их на ПИО фонд да их остваре, па их ми ни не купујемо - каже председник Удружења Драган Виторовић. - Зашто да тошимо акцију тамо где држава треба да обезбеди помагала, тако да помажемо у том смислу да скупимо неопходну документацију. Уколико особа нема право да добије преко ПИО фонда оно што јој је потребно, онда је укључимо у акцију.


Такође, недавно су направили и специјализовано игралиште за малишане, деле беyеве онима који желе да им уплате донацију, а основали су и такозвано истурено одељење Градске библиотеке где су запослили једну девојку која сваког дана буде у просторијама удружења, прима наруyбине и четвртком односи књиге на кућне адресе.

Најважнији део инклузије, односно социјализације, осим одласка у школу, постижу и на игралишту које је прилагођено деци са инвалидитетом, а које користе и сви други. Како наш саговорник наводи, раније неке малишане нису смели да оставе ни у друштву троје људи, а сад могу да буду с било ким а да не праве проблем и да се не осећају несигурно.

Фото: Осам кругова који симболишу акције „Параквада ВШ” Фото Удружење „Параквад ВШ”  

- Нисмо удружење које захтева да се људи учлане како бисмо им пружали неку услугу па немамо праву статистику, али преко Центра за социјални рад и ПИО фонда знам да имамо 630 корисника туђе неге и помоћи, што значи да је реч о људима са најтежим обликом инвалидности - додаје председник „Параквад ВШ”.

        Л. Радловачки

Пројекат „Вршац – право да се зна” реализује ДВП Продукција, а суфинансира Град Вршац. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

 

 

 

 

 

 

 

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести