Ускоро јека звона храма вазнесења Господњег у Дечу

ДЕЧ: Три звона подигнута су недавно на обновљени торањ при храму Светог Вазнесења Господњег у Дечу.
1
Фото: Dnevnik.rs
Црква је изграђена 1834. године, два звона изливена 1923. године прошла су процес рестаурације, а треће, ново звоно поклон је Општине Пећинци. Месни парох јереј Недељко Ковач назвао је подизање звона историјским чином не само за цркву и мештане Деча, већ за целу општину Пећинци јер, како је рекао, нема свака генерација привилегију да присуствује оваквом чину.
- Прва два звона постављена су 1923. године. Скоро сто година касније наш храм добија и треће звоно захваљујући Општини Пећинци. Постављању звона претходила је рестаурација торња који је крајем Другог светског рата миниран и након тога обновљен, али не у потпуности. Тек са овом рестаурацијом торњу ће бити враћен изглед какав је имао према фотографији из 1907. године. Да бисмо то постигли урађена су унутрашња ојачања конструкције, торањ је дограђен 3,5 метра и изграђена је нова купола, која ће бити подигнута након опшивања бакром. Обновљени звоник биће висок 32 метра – прецизирао је Ковач.
Подизању звона присуствовао је и председник Привременог органа општине Пећинци мр Жељко Трбовић, који је том приликом нагласио да пећиначка локална самоуправа већ годинама значајна средства улаже како у обнову храмова, тако и у обнову парохијских домова у насељима пећиначке општине. 
- У обнову торња на храму у Дечу до сада је уложено два милиона динара, а за завршетак комплетних радова на торњу ће бити потребно укупно око шест милиона динара. То неће бити довољно за потпуну обнову храма, али пећиначка локална самоуправа ће наставити да финансијски подржава радове на обнови. Надамо се да ће ова фаза обнове бити завршена до храмовне славе Спасовдана. Када буде завршен овај храм ће бити на понос не само мештанима Деча, већ целој пећиначкој општини. Цркве су део духовног идентитета нашег народа, али и значајан сегмент националне историје. Због тога је циљ пећиначке локалне самоуправе да сви храмови на нашој територији буду у потпуности обновљени – поручио је Жељко Трбовић.

Фото: Dnevnik.rs
Мештани Деча деценијама су чекали на обнову храма, потврдио је председник Савета МЗ Деч Живота Гајић:
- Наши мештани су нестрпљиви да виде храм у пуном некадашњем сјају. За нас у Дечу ово је велики дан који, због мера заштите од ширења заразе не можемо да обележимо на прави начин, али важно је да радови уз подршку локалне самоуправе напредују, а времена за славље ће бити –рекао је Гајић.
На новој конструкцији уграђен је и електрични механизам за покретање звона, а на торањ ће бити уграђена и четири сата, каква су некада красила звоник храма у Дечу.
В. Х. 
Од минирања у Другом светском рату црква у Дечу није потпуно обновљена
alex
27.05.2020 • 00:09
Zar nemate bolja posla, no bacati pare na sulude verske gluposti. Uf ! Hallo, srednji vek je prosao poodavno ako niste primetili, ocigledno da popovi nisu !
EUR/RSD 117.5900
Најновије вести