Велики пожар у Парку природе Камараш: Горело 28 ха Кудељног језера

ХОРГОШ: У великом пожару који се догодио у четвртак увече на подручју Кудељног језера у атару Хоргоша изгорела је трска на површини од 28 хектара.
z
Фото: Zgarište u parku prirode/Dnevnik (M. Mitrović)

Пожар се десио на подручју Парка природе Камараш, који је заштићено подручје треће категорије, а Општина Кањижа је управљање овим подручјем поверила фирми „Хоргас консулт“ из Хоргоша.

Руководилац инспекција у Општинској управи Кањиже Балаж Бајтаи каже да су у гашењу пожара учествовали чланови Добровољног ватрогасног друштва Хоргош који су на терен изашли са два возила и припадници професионалне Ватрогасне јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а из Кањиже.

Дојава о пожару стигла је у 19.20 сати, а гашење ватре потрајало три и по сата. Гашење пожара отежавао је јак ветар, због чега ватрогасци нису смели да приђу близу ватре, да због евентуалне промене правца ветра не би дошло до запаљења возила и да се људство не доведе у опасност, рекао је Бајтаи.

Јухас Ђерђ, власник салаша чије имање се наслања на локалитет Кудељног језера, испричао је да је пожар приметио када је изашао да храни псе који чувају оближњу шумицу.

Фото: Đerđ Juhas/Dnevnik (M. Mitrović)

Одмах сам алармирао ватрогасце и полицију, јер је ватра била велика. Дошли су ватрогасци из Хоргоша и Кањиже, али нису тако лако могли да зауставе ватрену стихију. Срећом да је у току ноћи пало и мало кише па се ватра смирила, каже Јухас, напомињући да је обавеза управљача заштићеног парка природе да надзире терен.

Парк природе Камараш је стављен под заштиту као подручје са посебним карактеристикама са присуством заштићених биљних и животињских врста.

Највећи проблем је да ово није први пут да се дешава пожар на овом подручју. Овде има и шуме у којој се врши бесправна сеча и крађа дрва. Шумокрадице дању обављају сечу, а ноћу носе дрва, тако да су највероватније они изазвали пожар. Мигранти сигурно нису могли изазвати пожар јер већ дуго не пролазе овим подручјем, него је у питању немар оних који секу и односе дрва из шуме, указао је Ђерђ Јухас. 

Балаж Бајтаи подсећа да је строго забрањено паљење ватре на отвореном, кажњиво је и јако опасно пошто може нанети штету имовини, угрозити животну средину али и живот људи, а такође узрокује и знатне трошкове ангажовањем возила и ватрогасаца.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести