Више новца за спорт у сомборском буџету

СОМБОР: Пандемија коронавируса узеће данак када је у питању буyет за следећу годину, могло се чути на јучерашњем заседању овдашње градске Скупштине, пошто су приходи за 2021. годину планирани су на нивоу од 3,448 милијарде динара, што је за 276 милиона динара мање у односу на лањски план градске касе, односно 1,1 милиона евра у поређењу са ребалансом из октобра.
1

Ово је била само једна од 20 тачака дневног реда јучерашњег заседања Скупштине града, по свему судећи уједно и последњег у овој години.

У недостатку опозиционих гласова, са изузетком повремених критичких тонова одборничке групе „Метла“, одборничка већина изабрана с листе Српске напредне странке, врло брзо је усвојила предлог буyета за наредну годину као и кадровски план Градске управе у светлу очекиваног укидања забране запошљавања у јавном сектору, према којем би своје стално радно место у овдашњој администрацији требало да добију додатна 52 службеника. Усвојене су и све остале предложене одлуке, као и програми пословања јавних комуналних предузећа и установа чији је оснивач Град Сомбор.

Буyет града за наредну годину планира се са дефицитом од шест милиона динара, пошто се текући приходи и примања предвиђају у износу од 3.448.110.000 динара, док је страна расхода и издатака израчуната на 3,454 милијарди динара. Како је наведено у расходној страни, највише новца биће усмерено за становање, урбанизам и просторно планирање (458,47 милиона), потом комуналне делатности - 423,2, те локални економски развој - 297 милиона динара, што је за 70 милиона више него лане.


Шест милиона евра за јавну расвету

Пажњу јавности привукла је одлука одборника о пројекту јавно-приватног партнерства за јавно осветљење чија се вредност процењује на шест милиона евра. Реч је о замени постојећих светиљки јавног осветљења енергетски ефикасним ЛЕД светиљкама, ради смањења трошкова и уштеде на струји од 72 одсто, те смањеној емисији угљен-диоксида. Рачуна се, наиме, да ће се укупни трошкови овог улагања вратити кроз постигнуте уштеде. Током 12 година из градског буyета ће се приватном партнеру исплаћивати накнада од 4.889.910 евра без пдв-а или око 550.000 евра годишње, у шта су урачунати и трошкови одржавања система.

Предложеним пројектом јавно-приватног партнерства предвиђа се трајање лед светиљки и диода од 100.000 сати, односно 20 година. Предвиђено је да се сијалице замене за мање од годину и по дана.


Непуних 590 милиона динара ће наредне године бити опредељено за предшколско, основно и средњошколско образовање. Планирано је да на име социјалне и дечије заштите буде издвојено 205,5 милиона динара, што је за готово 50.000 евра мање него што је то било предвиђено ребалансом у овој гоидни, с тим да се нешто више новца, безмало 21 милион динара, усмерава за потребе Народне кухиње. Трошкови опште услуге локалне самоуправе и политичког система планирани су на нивоу од преко 520 милиона динара, док ће Градско веће за функционисање на располагању имати непун милион динара више него у 2020.

Према усвојеној одлуци о буyету, за културу ће бити издвојено око 302 милиона динара, пошто су буyети Библиотеке и Позоришта остали на лањском нивоу, док ће издвајања за Културни центар „Лаза Костић“, Градски Музеј и Историјски архив бити умањена  за 13, пет и један милион динара. С друге стране, више новца је опредељено за удружења у области спорта, па се тако за потребе финансирања клубова планира 47 милиона динара, као и три милиона за стипендије спортиста. Подршка школском и предшколском спорту ће бити увећана на 12 милиона динара.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести