Заустављање на паркинг местима у Зрењанину скраћено на три минута

ЗРЕЊАНИН: Од 1. фебруара Јавно комунално предузеће „Пијаце и паркинзи“ из Зрењанина почеће примену законских одредби о скраћењу дозвољеног времена заустављања возила. Одредбе се односе на заустављање возила на обележеним паркинг местима.
saobracaj parkiranje
Фото: Dnevnik (arhiva)

– Члановима закона јасно је дефинисано шта се сматра заустављањем, а шта паркирањем возила. Заустављање возила је сваки прекид кретања возила на путу у трајању до три минута. Стари закон је прописивао време од 15 минута, при чему возач не напушта возило. Не рачунају се прекиди ради поступања по знаку или правилу којим се регулише саобраћај. А паркирање возила је сваки прекид кретања возила, осим прекида ради поступања по знаку или правилу којим се регулише саобраћај, које се не сматра заустављањем. Прецизније, то је заустављање дуже од три минута. А ако возач напусти возило, радња се дефинише као паркирање. И то без обзира на трајање. Стари закон је ту прописивао да је паркирање заустављање дуже од 15 минута – објашњава Дарко Данкулов, руководилац Одељења за послове паркирања у зрењанинском ЈКП „Пијаце и паркинзи“.

Ако возач напусти возило сматра се да је паркирао

Он је још прецизнији у објашњењу одредби које ће бити у примени од 1. фебруара.

– Да би нашим корисницима било јасније, досадашњих 15 минута задржавања на паркинг простору, за које се није плаћала накнада, сада је смањено на дозвољених три минута. Како би се избегли додатни трошкови и наплата посебних паркинг карата у износу од 1.200 динара, молимо наше кориснике да поступају према важећем закону и приликом паркирања обаве уплату за предвиђено време задржавања – упозорава Данкулов.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести