Близанци и тројке стижу после дугог чекања

Сваке године у новосадском породилишту роди се у просеку између 160 и 170 пари близанаца, а у десетак порођаја буду рођене тројке. Најчешће су то деца зачета

 у поступку вантелесне оплодње, а родитељи су на њих чекали годинама. Међутим, због година мајке и других фактора, свака од тих трудноћа сматра се ризичном и захтева чешће контроле, а ако је могуће и планирање порођаја.

- Сама трудноћа је атак на организам, а када мајка носи двоје деце, онда је то двоструки атак. Ризик у овим трудноћама је и могућност превременог порођаја, затим рађање незреле деце, као и деце која после рођења у већем проценту захтевају дужи боравак у породилишту, него код деце која су рођена у једноплодним трудноћама - каже за “Дневник” управник Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине др Драган Стајић.

Од укупног броја деце зачете у поступку вантелесне оплодње око 30 одсто су близанци. Др Стајић каже да се дешава и да се близанци добијају природним зачећем, а код тих трудница се увек бележи појава близаначких трудноћа у породици.- У разговору са женама које су спонтано зачеле гемеларну трудноћу увек се утврди да постоји генетски основ за то, јер неко у породици већ има близанце - наводи Стајић.

Жене које имају вишеплодне трудноће чешће посећују лекаре током трудноће, иду на боловања, добијају терапије, често морају да буду на одржавању трудноће и леже. На лекару је да препозна која је трудноћа заиста ризична.Труднице које зачну из циклуса вантелесне оплодње, најчешће су старије и имају више од 30, а неретко и више од 40 година.

- Ове пацијеткиње су често старије прворотке, а то додатно оптерећује плод и постоји могућност генетских поремећаја, па се зато више раде и генетска испитивања. Ове труднице се константно прате, од почетка трудноће до порођаја, а неретко се и раније порађају.

Зато се на основу ултразвука и других дијагностичких метода процењује старост плода. У интересу мајке и плодова, ове трудноће се најчешће завршавају царским резом - објашњава управник Бетаније и напомиње да ова интервенција зависи и од положаја плодова, али и неких додатних фактора здравственог стања мајке, као што је висок крвни притисак и друге тегобе.

Код ризичних трудноћа постоји могућност и синдрома феталне трансфузије, када један плод узима храну од другог, па некада дође и до дупле разлике у тежини два плода. У интересу плодова, овакве трудноће се завршавају раније.- Успех вантелесне оплодње је успех струке, када парови после много година чекања добију дете. То је награда за те родитеље - каже др Стајић.

Љ. Петровић

Од 6.500 беба, 180 из вишеплодних трудноћа

У новосадском породилишту се сваке године роди око 6.500 беба, а од тог броја око 180 малишана рођено је из вишеплодних трудноћа. Управник Бетаније др Драган Стајић каже како деца из вишеплодних трудноћа чине око три одсто укупног броја малишана рођених у новосадском породилишту.

EUR/RSD 117.4826
Најновије вести