Брнабић: Нострификација диплома за 60 дана

БЕОГРАД:  Влада Србије усвојила је предлог закона којим се време за нострификацију диплома стечених у иностранству скраћује са 90 на 60 дана, а закон ће се наћи пред посланицима у парламенту у јануару, каже премијерка Ана Брнабић.
 Premijerka Ana Brnabić Foto: Tanjug/video
Фото: Премијерка Ана Брнабић Фото: Танјуг/видео

Она је, на отварању једнодневне конференција "Таленти на окупу 2.0", рекла да ће од 1. јануара наредне године заживети електронска нострификација.

"За дипломе стечене на неком од првих 500 универзитета рангираних на Шангајској, US News & World Report Ranking и Тајмсовој листи решење о признавању дипломе се доноси се у року од осам дана од дана пријема захтева", рекла је премијерка.

Нострификација диплома само је један проблем на који су јој прошле године указали млади људи који раде или студирају у иностранству.Сугеруисали су јој још и на проблем плаћања царине за увоз личне имовине.Тако су млади људи који се одлуче на повратак морали да плаћају порез на имовину чија вредност прелази 5.000 евра.

Премијерка каже да је измењена Уредба о царинским повластицама којом је лимит од 5.000 евра подигнут на 20.000 евра, ако је повратник био у иностранству до десет година, односно потпуно се укида за оне који су били ван земље дуже од 10 година.Брнабић каже да је покренута и платформа "Тачка повратка" која ће омогућити сталну комуникацију са Србима у дијаспори, где ће им бити доступне све информације везане за повратак и другу сарадњу са државом и људима који живе у Србији.

Држава ће, како је истакла, стимулисати запошљавање повратника и странаца, кроз пореске олакшице за послодавце који их запошљавају.Урађен је и финансијски водич за повратнике у коме је објашњено шта је дозвољено а шта није повратницима при управљању сопственим средствима.

"Средином следеће године отварамо креативну амбасаду у Лондону, простор који ће на најбољи начин представити оно што у Србији стварају наши научници, креативци, предузетници", закључила је она.

Конференција "Таленти на окупу" први пут је одржана прошле године, а циљ је боље повезивање Србије са дијаспором, односно како би људи који успешно раде и студирају у иностранству вратили се у земљу или да се оствари боља сарадња са њима.

Брнабић: До сада није било политичке воље за Закон о пореклу имовине

Премијерка Ана Брнабић каже да је Влада Србије усвајањем Предлога закона о пореклу имовине показала да закон мора бити једнак за све и да сви, посебно политичка елита, морају грађанима да испоставе извештај о пореклу имовине.

Она је у паузи конференције "Таленти на окупу" која се одржава у Београду казала да су многи раније најављивали усвајање Закона о пореклу имовине, али да до сада није било политичке воље да се донесе, иако је, каже, најављиван деценијама уназад.

"На жалост у Србији у ранијем периоду није постојала политичка воља да се овај закон донесе. Овим смо дали јасну поруку да је Србија другачија земља, да постоји политичка воља, да закони морају бити једнаки за све", нагласила је.

Предвиђено је да закон спроводи специјална јединица у оквиру Пореске управе, која ће проверавати порекло имовине, односно вредност имовине укрштати са тренутним приходима, приходима из прошлости...

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести