Данас се обележава Међународни дан Дунава

БЕОГРАД: Међународни Дан Дунава обележава се данас у 14 европских подунавских земаља потписница Међународне конвенције о заштити Дунава која је основ за сарадњу европских држава ради заштите реке Дунав, на чијем сливу живи више од 80 милиона људи, наводи се у саопштењу Покрајинског завода за заштиту природе.
dunav dnevnik.JPG
Фото: Dnevnik.rs

Како се наводи, циљ конвенције је подизање свести о очувању реке код што већег броја људи и апеловање на рационалну употребу водних ресурса.

"Покрајински завод за заштиту природе из Новог Сада тренутно ради на истраживању и валоризацији ради заштите нових простора поред Дунава. Дунавски ритови "Ритови и аде: Нештин-Лединци", Слатине доње Мостонге и Заштићено станиште "Панчевачке аде". Жеља нам је да заштитимо нове природне пределе поред Дунава и да их сачувамо за будућа поколења", наведено је у саопштењу. 

Како је истакнуто, Покрајински завод за заштиту природе поздравља одлуку Међународног координационог савета УНЕСКО програма "Човек и биосфера", који је одлучио на свом овогодишњем заседању у Паризу, 16.јуна 2017., да подручје Бачко Подунавље буде уписано у Светску листу резервата биосфере.

Уписом "Бачког Подунавља" на листу резервата биосфере, како се наводи, начињен је пресудан и одлучујући корак у даљем прожимању заштите природе и њеног одрживог коришћења на подручјима уз Дунав и Мостонгу у Бачкој.

"Сада предстоји велики посао на мудром управљању подручјем кроз сарадњу са управљачима заштићених подручја, корисницима природних ресурса, локалним управама и заједницама на подручју резервата биосфере", наведено је у саопштењу.

Конвенција о заштити реке Дунав је потписана 29.06.1994. године, у Софији од стране подунавских земаља и Европске уније.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести