Ђорђевић: Мигрантска криза није ни близу краја

БЕОГРАД: Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас на свечаности поводом Међународног дана миграната да је мигрантска криза имала неко затишје, али да није ни близу краја.
migranti, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Darko Bandic)

Ђорђевић је у градском центру за социјални рад рекао да се Министатство на чијем је челу бави малолетбим мигрантима, да је то осетљиво питање, те да су донели Правилник о збрињавању малолетних миграната који је УНХЦР превео и понудио и другим земљама на коришћење.

Он је рекао да Србија не жели да туче или не прихвата мигранте, као неке земље, али да и овде има партија које не желе мигранте, али да ће Министарство наставити да брине о онима којима је помоћ потребна.

Ђорђевић је рекао да је од почетка кризе кроз Србију прошло више од милион миграната, да има Србија није крајња дестинација, али да држава жели да је се ти људи једног дана имају у добром сећању.

Он је рекао да људи који су некада студирали у Јогославији данас су на високим позицијама у својим земљама, говоре српски и велики су пријатељи Србије, те да је добро да се мигранти школују у Србији и уче српски. На питање да ли има довољно капацитета у зимском периоду, Ђорђевић је рекао да је све спремно и да има места.

Директорка градског Центра за социјални рад Зорица Павловић уручила је Ђорђевићу захвалницу и нагласила да је Србија друштво које уме да пружи заштиту.

На скупу је речено да је ове године откривено 13.315 миграната, а да је око 12.000 изразило намеру да тражи азил, док се данас у прихватним центрима налази око од 4.500 миграната. Речено је да се мигранти у Србији задржавају више од годину дана.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести