Дунавска соната: Павићева историја света на Филозофском у Новом Саду

НОВИ САД: Срби читају много, али погрешно - закључак је округлог стола "Павићева историја света", на коме су говорили проф. др Александар Јерков и др Јелена Марићевић Балаћ.
s
Фото: dunavskasonata.com

Професор Београдског универзитета Александар Јерков, сматра да упркос дигитализацији и масовној употреби ИТ метајезика, емотикона, гифова и мимова, којим се масовно служе млади корисници мобилних телефона и хиперпродукцији књига за разбибригу, неће успети да утиче на мању популарност, читаност и значај Хазарског речника.

Неки данас тврде да се све мање чита, базирајући се на технолошке трендове и свакодневно коришћење различитих уређаја - телефона, таблета, рачунара. Међутим, тврдим да се никада у историји није више читало, него што је данас случај. Чита се на сваком кораку и свака информација има језички код, али опасност није у квантитету, већ у квалитету читања и сужавању вокабулара. Књига у глобалу, а посебно Хазарски речник, нису ни мало у опасности од потискивања технолошким иновацијама и интернетом, јер свако ко своје слободно време не троши већ улаже у аутентична трагања увек ће изабрати књигу, рекао је Јерков.

Хазарски речник је ремек дело српске и светске књижевности, а ремек дела имају снагу да промене човека. Његова екранизација била би велики изазов и неоспориво је да би сценариста који би се усудио да дело преведе у филм, морао бити неко ко је макар приближно једнаких уметничких потенцијала као што је то био Павић, рекла је др Марићевић Балаћ с Филозофског факултета у Новом Саду.

Округлом столу који је одржан на Филозофском факултету у Новом Саду 30. новембра, на дан Павићеве смрти, присуствовао је и његов син, академски сликар Иван Павић.

Организатори обележавања три Павићева јубилеја 90 година од рођења, 10 година од смрти и 35 година од објављивања Хазарског речника били су Удружење грађана Дунавска соната и Агенција за односе с јавношћу Телперион комуникејшнс. Покровитељ је Управа за културу града Новог Сада.

Хазарски речник је изузетно зачајан за Нови Сад, јер је настао у периоду кад је Павић био редован професор новосадског Филозофског факултета. У оквиру програма обележавања годишњице, 15. октобра, на дан Павићевог рођења, у Кампусу Универзитета одржан је перформанс у ком је на симболичан начин убијена принцеза Атех, преко иконице њеног Фејзбук налога, који представља савремено огледало човека и друштва, рекла је Милица Трифунов директор Дунавске сонате.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести