ЕРАЗМУС+ Највише пројеката Универзитету у Новом Саду

Универзитет у Новом Саду најуспешнији је  на конкурсу Европске уније у оквиру Еразмус+ програма за пројекте изградње капацитета у високом образовању и стратешких партнерстава за ову годину.
Novosadski fakulteti, studenti /Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

- На основу објављених резултата Еразмус+ конкурса за пројекте изградње капацитета у високом образовању и стратешких партнерстава за 2018. годину, Универзитету у Новом Саду одобрено је укупно 12 нових пројеката, што је највећи број одобрених пројеката у односу на друге универзитете у Србији - рекао је на конференцији за новинаре у ректор УНС-а професор др Душан Николић. - У четири нова пројекта наш универзитет ће имати улогу координатора и руководиће пројектом, док ће у осам пројеката учествовати као један од партнера.

Поређења ради, у оквиру истог конкурса, Универзитету у Београду одобрено је укупно седам пројеката, од којих је у два координатор, а у пет пројеката учествује као један од партнера, док је Универзитету у Нишу одобрено седам пројеката, од којих је у два координатор, а у пет пројеката учествује као један од партнера. Истовремено Универзитет у Крагујевцу ће у четири нова одобрена пројекта учествовати као један од партнера, док је Универзитету уметности одобрен један нови пројекат у којем ће имати улогу координатора.


Први гостујући студенти из Ниша и Београда

Током септембра, у оквиру програма унутрашње мобилности, на Универзитету у Новом Саду седам дана бораве студент докторских студија на Машинском факултету Универзитета у Нишу Јован Павловић, и студенткиња докторских студија на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду, запослена на Војној академији Универзитета одбране у Београду Ксенија Бубњевић.

- Дошао сам да на Департману за механику и конструкцију машина факултета техничких наука истражујем динамичке параметре грађевинских машина, јер  овај факултет има софтвер који ми је потребан, а који на мом матичном факултету немам - рекао је Јован Павловић, који је од уторка у Новом Саду и има само речи хвале за услове на ФТН-у, али и за оне који се односе на Кампус и читав његов боравак у Новом Саду.


Друга тема јучерашње конференције за новинаре у Ректорату УНС-а била је мобилност у Србији, то јест узајамна подршка у оквиру Заједнице државних универзитета Србије, основане пре две године, у коју је укључено свих осам државних универзитета, а седиште јој је на Универзитету у Новом Саду.

- Заједница државних универзитета Србије и Универзитет у Новом Саду покренули су пилот-програм интерне мобилности студената докторских студија у Републици Србији, јер смо увидели да на неким универзитетима не постоје услови за сва потребна истраживања  - рекао је др Николић. - Овај програм омогућиће кратке истраживачке боравке на универзитетима члановима заједнице, за сада студентима докторских академских студија, а касније и студентима мастер, па и основних студија. За сада је конкурс за једнонедељни студијски боравак по једног студента са сваког од државних универзитета у Србији  расписао само Универзитет у Новом Саду, а надамо се да ће то учинити и остали универзитети.

Пилот-програм интерне мобилности у оквиру Заједнице државних универзитета Србије на Универзитету у Новом Саду реализује Центар за стратегијске и напредне студије Универзитета. Гостујућим студентима УНС, поред рада на изабраном факултету, обезбеђује и смештај у објекту намењеном гостујућим професорима и истраживачима, исхрану у ресторану Студенстког центра  и повратну возну или аутобуску карту.

Д. Д.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести