ЈN.1 није нови оперативни систем ВЕЋ НОВИ СОЈ КОРОНАВИРУСА Шири се НЕВЕРОВАТНОМ БРЗИНОМ стручњаци ЗАБРИНУТИ

Иако нико међу нама ко планира празнична окупљања или путовања не жели да чује лоше вести, чињенице указују на пораст броја оболелих и заражених новом варијантом ковида-19 - ЈN.1 која забрињава стручњаке.
kovid sertifikat
Фото: pixabay.com

Добра је вест то што недавна истраживања указују на то да ажурирана вакцина против ковида-19 за сезону 2023. - 2024. делује и против најновије варијанте.

"У Америци је талас нове подваријанте омикрона - ЈN.1 већ кренуо, али могао би се ублажити бустер вакцином и осталим мерама које су нам већ познате", рекао је Ерик Топол, доктор, професор и главни уредник Медскејпа, WebMD-ове сестринске интернет странице.

Али, проблем је у томе што се досад вакцинисао веома мали број људи: у Сједињеним Државама мање од 16 посто одраслих.

Зато инфектолози и епидемиолози сматрају како је време да CDC упути јавни позив на вакцинисање ажурираним вакцинама док још није касно, односно, док антитела још могу  да "прораде" пре почетка празничних породичних окупљања.

У међувремену број заражених и оболелих расте. По подацима CDC-ја у Сједињеним Државама је у недељи која се завршила 25. новембра због ковида хоспитализовано готово 10.000 пацијената, а реч је о повећању од 10 посто у односу на претходну недељу.

Фото: Pixabay, ilustracija

ЈN.1, подваријанта омикрона, први је пут откривена у САД-у у септембру. Тада ју је Светска здравствена организација назвала "потомком" подваријанте омикрона BА.2.86, односно Пироле, како су је назвали.

Др Раџендрам Раџнарајанан, помоћник декана за истраживања и ванредни професор на New York Institute of Technology Државног универзитета Арканзас, који ажурира базу података о варијантама и подваријантама ковида-19, сликовито је казао да је "ЈJN1 заправо Пиролин подмладак" и додао да варијанта BА.2.86 и њени потомци забрињавају научнике због мутација.

У којој се мери досад проширио ЈN.1?

По подацима CDC од 27. новембра предвиђа се да ће BA.2.86 садржавати 5 посто до 15 посто циркулирајућих варијанти у Сједињеним Државама.

"Очекивани ризик ове варијанте, укључујући и њен изданак ЈN.1, за јавно је здравље низак", обавила је агенција.

Фото: Pixabay, ilustracija

Др. Раџнарајанан је казао да се тренутно JN.1 чешће пријављује у Европи, aлитреба узети у обзир и то да неке државе боље ажурирају податке од осталих.

Он сматра да се ова подваријанта досад "вероватно проширила на све земље чије здравствене власти прате ширење ковида", због мутација у протеину шиљка које му олакшавају и везивање и заразу, рекао је др Топол.

Нова моновалентна вакцина XBB.1.5 штити од подваријанте омикрона - XBB.1.5 (познате и по надимку 'кракен'), али и од подваријанте JN.1 и осталих вируса који се поступно јављају, известио је тим истраживача 26. новембра у студији обављеној на страници bioRhiv. Научници кажу да је ажурирана вакцина, којом су вакцинисане неинфициране особе, појачало антитела за око 27 пута против XBB.1.5 и за око 13 до 27 пута против JN.1 и осталих нових вируса.

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести