Ко контролише поштовање колективног уговора у школи

На недавно одржаној конференцији Уније синдиката просветних радника Војводине покренуто је питање ко контролише да ли образовне установе раде по закону, поводом случаја колеге Бојана Козоморе, проф. физичког васпитања са 15 година радног искуства, који је остао без дела норме иако је био претпоследњи на коначној ранг-листи технолошких вишкова у бачкопаланачкој Техничкој школи „9. мај”.
ucionica, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

– Сви којима смо се обратили у последњих месец и по дана изјаснили су се ненадлежним за овај проблем – каже члан председништва УСПРВ Петар Петрић, наводећи да су се од случаја оштећеног колеге оградили Школски одбор, Општинска просветна инспекција, Инспекција рада Јужнобачког округа, па и Покрајински секретаријат, тврдећи како они не контролишу поштовање Посебног колективног уговора.

Стога чланови СПР Бачка Паланка целокупну јавност, као и носиоце полуга власти, питају која инспекција контролише примену једног тако важног акта и да ли је одлазак на суд прва, уместо последња опција, како би требало да буде у једном добро уређеном друштву. Како Петрић објашњава, услед губитка одељења због мањка ђака у некој школи, радници се, по јасно прописаним правилима, бодују не би ли се утврдило за чијим ангажовањем делимично или потпуно престаје потреба. Овај посао обавља комисија коју предлаже синдикат, а усваја Школски одбор, док је директор у обавези једино да прогласи вишком последњег на ранг-листи.

– Комисија је урадила свој посао квалитетно, те нико није имао примедбе на то. Предмет је већ на суду, а, колико чујем, тужба путем синдикалног адвоката стигла је и у школу – додаје Петрић.

Непоштовање Посебног колективног уговора је само врх леденог брега проблема у ТШ „9. мај”, каже Петрић, због чега је тамошњи општински одбор још на састанку у септембру донео одлуку да се одржи протест.

С. Милачић

EUR/RSD 117.3637
Најновије вести