ЛГБТ: У Србији висок степен спремности на насиље

БЕОГРАД: Припадници ЛГБТ популације тврде да је српско друштво небезбедно за све грађане, а да је припадност ЛГБТ заједници само додатни фактор небезбедности, саопштено је из ЦЕНТРА, удружења које се бави истраживањем јавних политика. 
LGBT ilustracija/ Pixabay
Фото: Tanjug

То, како се наводи, произлази из истраживања ЦЕНТРА које је спроведено на тему: "Како реформа сектора безбедности утиче на људску безбедност у Србији: Поновна процена утицаја реформе сектора безбедности на ЛГБТ популацију''''.

Испитаници, припадници ЛГБТ популације, тврде да у Србији генерално постоји висок степен спремности на насиље које се не санкционише на одговарајући начин. 

Они сматрају да је српско друштво генерално неосетљиво на насиље и његово кажњавање и да је то последица трауматичне прошлости, ратова, транзиције и политичке злоупотребе институција", наводи се у саопштењу.

Пре пет година, када је ЦЕНТАР први пут спровео истраживање на ову тему, припадници ЛГБТ популације су видели своју припадност ЛГБТ заједници као примарни фактор физичке небезбедности, док је интензитет небезбедности варирао у односу на општи политички контекст. 

Насупрот томе, у 2016. години, они су оценили да је друштво небезбедно за све грађане, а њихову припадност ЛГБТ заједници виде само као додатни фактор небезбедности. 

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести