IN MEMORIAM Нада Дугошија-Максимовић (1941-2019)

После кратке и тешке болести у 78.години живота умрла је некадашња “Дневникова” новинарка Нада Дугошија-Максимовић.
nada maks
Фото: Privatna arhiva

Рођена је 14.маја 1941.године у Новом Саду, где је и завршила гимназију “Моша Пијаде” и студирала југословенску књижевност на Филозофском факултету.

Новинарством је почела да се бави у студентском листу “Индекс”, а хонорарно је за “Дневник” радила од 1968.године. У нашем листу запослила се априла 1974.године. Од тада скоро  три деценије писала је за Новосадску хронику, унутрашњу-политичку рубрику, уређивала забавне прилоге, страну  на којој су писали читаоци “ Ви и ми на истом послу”  и недељну рубрику “Породица”. Читаоци “Дневника” памте је као врсног хроничара свакодневног живота који се залагао за праведно и ефикасно решавање социјалних, здравствених, комуналних и других проблема. Често су јој се обраћали да им помогне , чврсто уверени да њено оштро и праведно перо може да им реши проблеме. И много пута је успевала, не мали број грађана решио је проблем захваљујући управо њеном писању и указивању на нелогичности и незаконитости. Док не реши проблем није стајала и одустајала и зато су је ценили и колеге и читаоци.

Новинарско искуство и знање довело ју је и на дужност уредника Новосадске хронике , у којој је почетнике и нове генерације учила постулатима новинарства и путу који морају прећи уколико желе да буду представници седме силе. Шест година пре пензионисања, 1992.године отишла је из “Дневника” у дописништво “Наше борбе”. Одатле је новембра 1998. отишла у пензију.

У души је била и остала “Дневниковац”. Поново се у њега вратила као пензионерка , али овога пута као ментор младим генерацијама у Новосадској хроници.  Стрпљиво, мирно, лепим речима и благим укорима показивала је младим новинарима како се од темеља зида новинарски занат и колико горак може бити новинарски хлеб.  Била је и први уредник , али и креатор, странице посвећене пензионерима  “Треће доба” , међу којима  је и сама била.

Старији “Дневниковци” , а и они који су у међувремену стасали у озбиљна новинарска пера, памте је као жену борца, великог другара и пријатеља, брижну и пожртвовану мајку и баку.    

Сахрана Наде Дугошије Максимовић је у четвртак у 10.30 часова на Новом гробљу у Новом Саду.

Р. Д.

 

 

Milana
08.01.2019 • 17:19
Bila je drugarčina svim generacijama s kojima je radila, novinarstvo držala u malom prstu. Vest o njenoj smrti iznenadila me je i pogodila. Nada je bila živa legenda Novog Sada i ostaće legenda. Zaslužila je ulicu u Novom Sadu.
EUR/RSD 117.5180
Најновије вести