Михајловић: Људска права важна у развоју сваког друштва

БЕОГРАД:  Најважније у развоју сваког друштва и сваке земље су људска права и борба против свих облика дискриминације, као и једнаки услови за све грађане и грађанке наше земље, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
Zorana Mihajlović Foto: Tanjug/video
Фото: Зорана Михајловић Фото: Танјуг/видео

Она је, на конференцији "Борба против нетолеранције и промоција једнакости", која је данас почела у Београду и траје три дана, нагласила да је пуно изазова пред Владом Србије и њеним грађанима када је реч о борби против дискриминације."У борби против дискриминације треба сви заједно да радимо - Влада, невладин сектор, партнери са којима радимо, медији. Нулта толеранција мора постојати на сваки облик дискриминације у нашем друштву", навела је Михајловић.

Министарка каже да и даље постоји дискриминација над Ромима и Ромкињама, старим људима, женама и децом..."На томе мора још да се ради и да се изгради друштво једнаких услова за све који живе у Србији. Порука Владе Србије је да постоји политичка воља и да хоћемо да радимо још више на тим пољима, јер је то једини начин да идемо напред", навела је она.

Конференцијом се обележава 70 година Савета Европе и 25 година постојања Европске комисије против расизма и нетолеранције (ИЦРИ).

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић каже да се у Србији од 2016. године реализује пројекат који је усмерен на земље Западног Балкана и Турску, а који се тиче промоције једнакости и борбе против свих видова дискриминације.

Подсећа да се у првој фази регионалног пројекта радило на темама од значаја за националне мањине које живе у Србији, а да ће се у другој фази, која ће трајати до 2022. године бавити темама као што је говор мржње, дискриминација са којом се суочавају ЛГБТ особе.

"Заједничким радиом можемо изградити друштво једнаких шанси за све грађане и грађанке који живе у нашој земљи", појаснила је она.Европска унија и Савет Европе потписали су програм "Хоризонтал фацилитy"23. маја 2016. године.

Фото: Конференција "Борба против нетолеранције и промоција једнакости" Фото: Танјуг/видео

Шеф Канцеларије савета Европе у Београду Тобиас Флешенкемпер нагласио је да је принцип толерантности важан за одржавање отворености друштва."Уверени смо да нетолеранција прети основама демократије", навео је он.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици навео је да је за ЕУ заштита људских права срж сваког друштва и основ свих закона.Додаје да нетолеранција, ксенофобија, антисемитизам не наносе штету само једном појединцу већ целом друштву.Наводи да је говор мржње присутан у штампаним медијима, али да је било чак и у уџбеницима и да је шест уџбеника због тога измењено у Србији.

"Србија се тим проблемом бави на озбиљан начин. Нови кривични закон санкционише све облике дискриминације", навео је он и поихвалио доношење Националне стратегије и додао да је неопходно да се донесу и акциони планови.

Амбашадор Француске у Србији Жан Луј Фалкони навео је да Француска жели заједно са Србијом да се укључи у сузбијање дискриминације, а да то подрзумева једнака права за све.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести