Министарство просвете: Свака промена урађена у сарадњи са синдикатим

БЕОГРАД: Свака реформска промена у области образовања и науке спроведена је у сарадњи и уз консултације са синдикатима, саопштило је данас Министарство просвете, чиме је најоштрије демантовало тврдње Синдиката науке да у Србији нема социјалног дијалога.
mp
Фото: Printscreen

Такође, како је саопштено, нетачне су тврдње да Министарство не подстиче научнике да остану у земљи и баве се научно- истраживачким радом.

Наводи се да је ресорно министарство претходних година реформисало систем финансирања науке и повећало улагања у развој научне инфраструктуре.

"У односу на период од пре 10 година улагања у науку су већа за 80 одсто, средства улагана у развој инфраструктуре већа су три пута, а примања научника за 35 одсто", додаје се у саопштењу.

Министарство просвете сматра синдикате партнерима и зато је, тврде, сваки пропис, сваки документ јавне политике припремљен и спроведен у сарадњи и уз консултације са синдикатима.

У саопштењу се наводи да је систем финансирања науке промењен и уређен у погледу егзистенције научника и финансирања њиховог научно-истраживачког рада.

"Управо Синдикат запослених у научноистраживачкој делатности Србије био је један од иницијатора ове промене коју је спровело Министарство и која је омогућила да институти буду индиректни корисници буџета, чиме су се обезбедили услови за стабилан рад института и истраживача, а да се пројектно финансирање истраживања одвија преко посебног фонда - Фонда за наук", поручује Министарство.

Наводи се и да су представници синдиката били укључени у израду важећег Закона о науци и истраживањима и да је у поступку јавне расправе усвојена већина предлога, примедби и сугестија и синдиката и научне заједнице.

Синдикат је укључен и у припрему Програма институционалног финансирања института, а предлог овог прописа упућен је Министарству финансија.

Нетачне су тврдње да Министарство не подстиче научнике да остану у земљи и баве се научно истраживачким радом, наводи се у саопштењу и додаје да се од 2018. године финансирају плате 1.657 младих истраживача, а пвећане су стипендије за докторанде и данас износе 50.000 динара месечно.

"Министарство на годишњем нивоу издвоји око 817 милиона динара за посебне програме којима стипендира младе и надарене научнике за научно-истраживачки рад, финансира учешће истраживача на научним скуповима у иностранству, њихово постдокторско усавршавање, набавку научне и стручне литературе из иностранства, приступ електронским научним и стручним базама података, издавање научних публикација и одржавање скупова", наводи се у саопштењу.

Наглашено је и да су синдикати били неизоставни саговорник у припреми свих стратегија, а да се састанци одржавају редовно и увек када синдикат то захтева.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести